В Държавен вестник е обнародвана заповедта за обявяване на защитена

...
В Държавен вестник е обнародвана заповедта за обявяване на защитена
Коментари Харесай

МОСВ е премахнало забрана за застрояване на Камчийски пясъци чрез скандална подмяна

В Държавен вестник е обнародвана заповедта за оповестяване на предпазена зона “Камчия ”, в която няма експлицитна възбрана за застрояване на парцелите от най-големия комплекс дюни - Камчийски пясъци.
Голяма част от тях са сменени по времето на държавното управление на Сергей Станишев в границите на скандалните заменки в жанр “кон за кокошка ”. Начинът, по който тази възбрана е отпаднала, е извънредно абсурден. Това става посредством противозаконна и загадка замяна на файл, показан на публично разискване , разкриха от неправителствената организация " "
От организацията дават и хронологията на подмяната:
На 25 септември 2020 година Министерството на околната среда и водите разгласява на си за разискване план за тази заповед, дружно със заповедите на общо 50 предпазени зони. Файлът на този план е основан през декември 2014 година и съдържа възбрана за строителство, а също и за разораване, преобразяване в трайни насаждения, извеждане на сечи в съответни парцели с посочен номер от кадастъра. Тези парцели са в действителност дюни, които в несъгласие с Конституцията са оповестени първо за земеделска земя, а след това са урбанизирани и трансферирани на частни лица.
Министерство на околната среда и водите разгласява проектозаповедта и дава период от един месец за публично разискване. Докато трае разискването обаче файлът, качен на уеб страницата на министерството, е сменен с различен, основан на дата 24.09.2020 година В този нов вид на плана експлицитната възбрана за застрояване на парцелите от землищата на Ново Оряхово и Шкорпиловци липсва. Такава липсва и в обнародваната тази седмица в държавен вестник заповед.
Ако бъде запитано за какво е отпаднала възбраната, Министерството евентуално ще уточни, че никой не е възразил против това в периода на публичното разискване и че всички заинтригувани лица са имали цялостен месец разполагаем да го създадат. Експертите обаче не са подозирали, че се готви отпадане на възбраната, защото те са свалили и са се водили от разновидността, оповестен в началото.
Не е напълно ясно по кое време се е случила подмяната на единия вид с другия. Инструментът web.archive.org оказва помощ да се възвърне на Министерството от 28 септември 2020 година
И там се вижда, че е качен първият вид със възбрана за строителство. Този вид участва и в изявления в медиите по тематиката от 26 септември 2020 година - под текста са всички файлове на проектозаповеди. Двама специалисти, с които от " Зелени закони " са разговаряли, са свалили на компютрите си два разнообразни разновидността на плана. Единият е свалил първичния на 11 октомври, а другият - сменения, на 19 октомври 2020 година Това значи, че подмяната би трябвало да се е случила в този интервал - 11-19 октомври 2020. Срокът на публичното разискване е бил до 25 октомври, което значи, че действително е имало единствено няколко дни, в които настоящият вид на заповедта е бил онлайн, само че разумно, никой от заинтригуваните не е забелязал, че файлът е нов, откакто имената на двата файла са сходни ( Pr_zap_BG0000116_Kamchiya и Pr_zap_ZZ_BG0000116_Kamchia ).
От “Зелени закони ” упорстват министърът на околната среда и водите Емил Димитров да анулира обнародваната заповед и да издаде друга, като върне експлицитната възбрана за застрояване на съответните парцели.
Министърът на околната среда и водите е разпоредил осъществяване на вътрешна инспекция. В случай, че се открият пропуски при провеждането на процедурата, ще бъде обновено производството по издаване на заповедта за оповестяване на предпазена зона „ Камчия “, оповестиха от Министерство на околната среда и водите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР