В Държавен архив – Силистра бе открита изложба в чест

...
В Държавен архив – Силистра бе открита изложба в чест
Коментари Харесай

Държавен архив - Силистра, отбелязва своята 60-годишнина с изложба

В Държавен списък – Силистра бе открита галерия в чест на 60-ата година на структурата в крайдунавския град, почнала активността си през 1963 година, бидейки през днешния ден със статут на отдел – част от дирекция „ Регионален държавен списък – Велико Търново “, преминавайки през разнообразни преобразувания. Слово за мотива за изложбата и за Международния ден на архивите изнесе Драгомира Балева-Тодорова, шеф на силистренския списък. Тя напомни историята и екипите, работили през годините, както и заключи най-големите в последно време дарения. Връчени бяха грамоти на някои от присъстващите донори.

Областният шеф Минчо Йорданов, който на тържеството бе дружно с Илиян Великов – заместител регионален шеф, връчи приветствен адрес на госпожа Балева-Тодорова с обръщение до нейния екип, в което се споделя: „ Поздравявам Ви с 60-ата годишнина, отбелязвана с възпоменателна галерия, показваща началото, развиването и съвремието на структурата, призвана да пази в документи предишното на област Силистра. Те са скъпо удостоверение за активността на хора от разнообразни генерации в тяхната личностна и институционална изява. Архивираните фондове пресъздават с доказателства истории за събития, които би трябвало да се знаят и помнят. Държавният списък е опция за всеки жител да получи информация, решаваща фамилен или самостоятелен проблем. Пожелавам сполучлива и ползотворна работа на всички Вас, които приемате дарения и обработвате за предпазване материали за архива на българската страна “.

От 2008 година Архивът се обитава в нова постройка, издигната на мястото на остарялата. Към него работят читалня, библиотека, изложбена зала, както също зала за семинари, беседи и образования. В научно-справочната библиотека са заведени близо 3 000 тома профилирана литература по история, архивистика и други области на науката, речници, енциклопедии, справочници, пътеводители, каталози, документални сборници, периодически издания.

През годините ръководители на архива са били: Лука Вайсилов (1963-1965), Йордан Маринов (1966-1969), Петко Буюклиев (1969-1972), Кольо Върбев (1973-1974), Гинка Силянова (1975-1988), Петър Балев (1988-2010), Юлия Кюшелиева (2010-2019) и от този момент досега – Драгомира Балева-Тодорова.

Първите приходи на архивни фондове са предадени от Държавен списък – Русе, комплектувани преди смяната на административно-териториалното разделяне на страната през 1959 година и основаването на архива в Силистра. Общата фондова наличност на архива е над 900 линейни метра с повече от 2 000 архивни фонда – учрежденски и персонални, с сбор над 100 хиляди архивни единици, повече от 1100 частични приходи и над 200 загатна.

В откриването на изложбата с изключение на представителите на държавната власт участваха кметът на общината доктор Юлиян Найденов, представители на културни и просветителни институти, някогашни чиновници, публицисти и жители, както и претенденти за кмет на община Силистра и за общински съветници в Общински съвет – Силистра за мандат 2023-2023 година Трио „ ЕЛМИНА “ поздрави присъстващите с ария за Силистра. Някои от гостите написаха своите поздравления в почетната книга на Държавен списък – Силистра.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР