В Дания приключва ексхумацията на норките, които бяха убити и

...
В Дания приключва ексхумацията на норките, които бяха убити и
Коментари Харесай

Приключва ексхумацията на хиляди норки в Дания, убити заради COVID-19


В Дания завършва ексхумацията на норките, които бяха убити и заровени във ферми на военния полигон в Централна Ютландия, след случаи на инфектирани животни с мутирал вариант на ковид SARS-CoV-2, съобщи БГНЕС.

Днес труповете на последните животни ще бъдат извадени и откарани в цех за горене на боклуци.

Изваждането на останките, чието общо тегло надвишава 13 000 тона, ще бъде приключено по проект и по-късно обектът би трябвало да бъде рекултивиран.

Стотици „ зомби - норки”, както ги нарекоха локални медии обаче, започнаха да изскачат на повърхността, в резултат на образуването на газове при разлагането на труповете. Това докара до тъжби от страна на локалните поданици, които показаха опасения за допустимо заразяване на почвата и източниците на питейна вода, както и на езеро, намиращо се на по-малко от 200 метра от един от полигоните, къпането в което е публично позволено.

Работата по случая стартира през май, когато, съгласно специалистите, заплахата хората да се заразят с COVID-19 по време на ексхумацията е сведена до нула.

През ноември 2020 година министър председателят на Дания Мете Фредериксен заяви, че управляващите са решили всички норки от фермите в страната да бъдат унищожени, откакто бяха регистрирани случаи на заразяване с мутирал вариант на ковид измежду животните. Тогава тя съобщи, че този вариант е рисков за хората и понижава способността за формиране на антитела.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР