В Дания никога не е имало толкова много инфекции с

...
В Дания никога не е имало толкова много инфекции с
Коментари Харесай

Заради Омикрон: необичайни мерки в Дания


В Дания в никакъв случай не е имало толкоз доста инфекции с ковид, колкото в този момент. А около новия вид Омикрон обстановката ще се развива още по-драматично. Затова датчаните имунизират стремително. И залагат на необикновени ограничения.

В Дания в никакъв случай не е имало толкоз нови инфекции с ковид, колкото в този момент

В Дания появяването на Омикрон постанова нова тактика: нужно е да се имунизира още по-бързо и по-масово. До края на 2021 година е планувано да се слагат бустерни дози на два милиона датчани на възраст сред 40 и 65 години. А това число дава отговор на към 30% от популацията на страната. Причината: към този момент от няколко дни институтът " Serum " - датската здравна работа - регистрира непрекъснати върхове на нови инфекции.

Затова и в Дания имунизациите се слагат към този момент освен от медиците, само че и от младежи от различната военна работа, които минават експресно образование. Там те се упражняват да поставят инжекции върху пилешки гърди. След един ден тренировки " на изсъхнало " им разрешават да слагат ваксини и на хора.
Редакцията предлага
Вече над 9000 случая на болест с Омикрон

В Дания в никакъв случай не е имало толкоз доста нови болести с ковид, колкото в този момент: остарелият връх беше 4508 (от 18 декември 2020), само че през месец декември 2021 бройките се усилват с всеки минал ден, достигайки 10 000 нови случая на 16 декември 2021. Хелене Пробст от института " Serum " счита, че пикът на тази вълна даже още не е доближат. " Вярно е, че ние чакахме повече инфекции през зимата, само че Омикрон промени обстановката коренно ", споделя тя.

Броят на новите инфекции нараства извънредно бързо. " Затова би трябвало да създадем повече, в случай че желаеме да осуетим нови болести. Трябва да реализираме две неща - заболяването да протича в по-мека форма и да подсигуряваме сигурността на нашата здравна система ", споделя тя.

В Дания разновидността Омикрон е бил регистриран към този момент над 9000 пъти. Това се знае с огромна акуратност - заради обстоятелството, че в Дания се секвенират всички позитивни PCR-тестове - т.е. наложително се ревизира за кой вирусен вид става дума. Това изяснява и високия брой инфекции с Омикрон.

В момента в лечебните заведения на страната има по-малко хора, в сравнение с през зимата на предходната година. Въпреки това основната лекарка Нина Вайз от Hvidovre Hospital в Копенхаген е разтревожена: " За злощастие, доста от медицинските сестри напуснаха работа след втората вълна от пандемията. Затова в този момент в лечебните заведения изпитваме остра потребност от медицински фрагменти. "

Наскоро Дания вкара и спомагателни ограничавания, съпътстващи имунизационната акция: клубовете и питейните заведения към този момент не работят, а заведенията за хранене са длъжни да затварят по-рано от нормално. На доста места се позволяват единствено имунизирани, преболедували или тествани.

Особените обстановки изискват особени ограничения

Тези ограничения обаче няма да са задоволителни, разгласи през вчерашния ден министър-председателката Мете Фредериксен в Инстаграм. Датската Комисия по емидемиите сега разисква нови ограничавания.

Особените обстановки изискват особени ограничения, счита здравната сестра Якобсен, която изяснява на доброволците по какъв начин се инжектира имунизацията. " Това е доста специфична обстановка. Обучаваме хората на нещо, което ние самите сме изучавали в продължение на доста години. Но, както се вижда, обстановката ни принуждава ".

Учените от института " Serum " обаче не имат вяра, че равнището на инфекциите може да бъде смъкнато елементарно, тъй като Омикрон е мощно инфектиран вид на ковид. Те обаче считат, че имунизациите сигурно защищават от тежки форми на заболяването.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР