В дългосрочен план генеративният изкуствен интелект - технологията, която е

...
В дългосрочен план генеративният изкуствен интелект - технологията, която е
Коментари Харесай

Промяна за 4 трлн. долара: изкуственият интелект вече заплашва и хората с високи заплати

В дълготраен проект генеративният изкуствен интелект - технологията, която е способна да сформира текст, изображения и други въз основата на поръчки до големи масиви от информация - ще повлияе изключително мощно на хората с високи приходи вместо на тези с ниски. Докато трансформира света, тя ще засегне ангажираните в стопанската система на знанието, която е обвързвана с длъжности с по-високи заплати и просветителни условия от други.

Това се в оповестен този месец отчет на консултантската организация McKinsey за трансформациите, предстоящи с разпространяването на изкуствения разсъдък, на който е основан нашумелият от половин година чатбот ChatGPT.

Ползите от генеративния изкуствен интелект за международната стопанска система може да стартират от 2.6 трлн. и да доближат 4 трлн. $ годишно.

За съпоставяне - брутният вътрешен артикул на Съединените щати се чака да доближи 26.2 трлн. $ за 2023 година Британската стопанска система пък възлиза на към 3.3 трлн. $. С други думи, резултатът върху международната стопанска система ще е като да се добави към нея цяла страна с размерите на Обединеното кралство.

 Цял курс от студенти във Франция съобщи писмени работи, написани от ChatGPT Цял курс от студенти във Франция съобщи писмени работи, написани от ChatGPT

На международния трудов пазар не всички ще усетят тези изгоди. Особено тежко ще са наранени хора, ангажирани в така наречен стопанска система на знанието - с позиции, които зависят от взимане на решения и тясно съдействие, " които преди този момент имаха най-малкия капацитет за автоматизиране ". Седмици преди този отчет на колоса в консултантския бизнес " Ню Йоркър " разгласява публикация под заглавие " Ще стане ли изкуственият разсъдък новата McKinsey? ".

Какво още ще се промени

Проучването стъпва на разбор на 850 специалности и 2100 работни действия в 47 страни, които съставляват над 80% от световната работна мощ. Това е един от дребното опити да се онагледи количествено предстоящият дълготраен резултат от генеративния изкуствен интелект, откогато бизнесът и софтуерни специалисти по света заговориха за след детонацията на интереса към ChatGPT.

На базата на направения от McKinsey отчет:

За съпоставяне - средата на интервала на промяна, посочен от McKinsey за автоматизацията на половината работни места - 2045 година, е с 10 години преди за резултата на общия изкуствен интелект и роботиката от 2017 година Оценката в този отчет обаче беше, че този период може да се измести с едно или две десетилетия според от " разнообразни фактори ".

 Оценката на McKinsey за смяната в упованията по кое време изкуственият разсъдък ще доближава равнище като на хомо сапиенс в редица действия се промени след взрива в генеративния изкуствен интелект: сравнението сред 2017 и 2023 година сочи, че хоризонтът за всички действия, от изискващи съгласуваност, творчество, схващане на натурален език до генериране на нови модели и категории, се изместват във времето (очакват се по-скоро), а прогнозният небосвод за това се стеснява от приблизително 20 на приблизително 10 години
Оценката на McKinsey за смяната в упованията по кое време изкуственият разсъдък ще доближава равнище като на хомо сапиенс в редица действия се промени след взрива в генеративния изкуствен интелект: сравнението сред 2017 и 2023 година сочи, че хоризонтът за всички действия, от изискващи съгласуваност, творчество, схващане на натурален език до генериране на нови модели и категории, се изместват във времето (очакват се по-скоро), а прогнозният небосвод за това се стеснява от приблизително 20 на приблизително 10 години

Разликата с предходни трансформиращи технологии

McKinsey отбелязва, че предходни технологии може да са засягали мощно хора с ниски към междинни заплати за икономисване на разноски, само че през днешния ден ще е друго.

Развитията в генеративния изкуствен интелект допускат изместване на фокуса от автоматизация на физическата работа към автоматизация на знанието. " В резултат генеративният изкуствен интелект влияе повече на работата, основана на познание, обвързвана с длъжности с по-високи заплати и просветителни условия от други. "

Обяснението за тази смяна е в умеенето на генеративния изкуствен интелект да схваща и употребява натурален език.
" Близо 40% от дейностите, които правят служащите в стопанската система, изискват приблизително равнище на човешко схващане на натурален език. В резултат доста от дейностите, които изискват другарство, наблюдение, документиране и взаимоотношение с хора, като цяло имат капацитета да бъдат автоматизирани от генеративен изкуствен интелект и да трансформират образованието, технологиите и други, където измененията се чакаха по-късно ", продължава отчетът.

Тази оценка се вписва в изводите от друго изследване на " Голдман Сакс ": наранени могат да бъдат 300 млн. работни места на цялостно работно време, измежду тях - административни и правни позиции.

Генеративният изкуствен интелект има капацитета да промени анатомията на работата, да уголеми качествата на обособени служащи, като автоматизира техни обособени действия.McKinsey

Авторите на обсъждания тук отчет не настояват, че неизбежно ще има всеобща загуба на работни места: сигурно ще са нужни както промени, по този начин и положително ръководство на рисковете и на прехода към други длъжности в корпоративния бранш. Ще са нужни доста старания от регулаторите, както и ограничения за справяне с опасенията, че генерираното наличие може да е заблуждаващо и неопределено.

За " Ню Йорк таймс " Ларийна Ий, сътрудник в " Маккинзи " и създател на отчета,, че генеративният изкуствен интелект може да даде " суперсили " на висококвалифицираните служащи със способността да обобщава и редактира наличие.

Добавената стойност: главно в 4 области

Според McKinsey най-голямата добавена стойност от генеративния изкуствен интелект ще пристигна от четири съществени области - към 75%. Това са обслужване на клиенти, маркетинг и продажби, софтуерно инженерство и научноизследователска активност.

Най-дълбоката смяна, която ще забележим, е смяна в хората, а това ще изисква надалеч повече нововъведения и водачество, в сравнение с ще ги изисква технологията.Ларийна Ий, сътрудник в McKinsey

Консултантската компания има вяра, че изкуственият разсъдък може да бъде добър в основаването на забавно наличие за маркетинга и продажбите, в писането на код (макар в сектора да откриват грешки в тази продукция, основана да вземем за пример от ChatGPT) или в обработката на данни за научни цели.

Така с най-сериозни последствия ще се сблъскат банковото дело, естествените науки и високотехнологичният бранш. Промените обаче ще се усетят по-бързо в развитите стопански системи, където поради високите заплати автоматизацията е стопански обоснована.

" Ерата на генеративния изкуствен интелект едвам стартира ", се споделя в отчета.

 " Защо си отрязахте ухото ": Ван Гог дава отговор на въпроси благодарение на неестествен интелект
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР