В дългоочакван ход, Ватиканът най-накрая коментира продължаващия дебат около спорния

...
В дългоочакван ход, Ватиканът най-накрая коментира продължаващия дебат около спорния
Коментари Харесай

Ватиканът за скандалната сцена с Тайната вечеря: Осъждаме обидата, нанесена на много християни

В дълго чакан ход, Ватиканът най-сетне разяснява продължаващия спор към противоречивия сегмент от церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж през 2024 година Той изрази отчаяние от това, което мнозина възприеха като подигравка на емблематичната картина „ Тайната вечеря “ на Леонардо да Винчи. 

Изявлението, оповестено в събота вечерта на френски, предадено от Ройтерс, бележи необикновена стъпка за Светия трон, който нормално се въздържа да разяснява културни събития отвън формалните си канали.

„ Светият трон беше тъжен от някои подиуми на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж и не може да не се причисли към гласовете, повдигнати през последните дни, с цел да осъди обидата, нанесена на доста християни и вярващи от други религии “, гласи изказването на Ватикана.

Спорът произтича от част от церемонията на 26 юли, която включва картина, напомняща библейската сцена, изобразяваща последното хранене на Исус Христос с неговите апостоли. Олимпийската интерпретация обаче включваше мил кралици, транссексуален модел и гол реализатор, представляващ Дионис, гръцкия господ на виното и веселбата.

Отговорът на Ватикана идва повече от седмица след събитието, което повдига въпроси по отношение на момента на изказването.

Въпреки че Светият трон не уточни съответна причина за забавянето, някои спекулират, че то може да е обвързвано със неотдавнашен телефонен диалог сред папа Франциск и турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 1 август. Ватикана удостовери, че диалогът се е състоял, само че отхвърли да разяснява неговото наличие.

В изказването се акцентира значимостта на зачитането на религиозните вярвания в световни събития като Олимпийските игри.

„ В влиятелно събитие, където целият свят се сплотява към общи полезности, не би трябвало да има подмятания, осмиващи религиозните убеждения на доста хора “, сподели Ватикана. Той също по този начин преглежда салдото сред свободата на изложение и уважението към другите, заявявайки: „ Свободата на изложение, която явно не се слага под подозрение, намира границата си в уважението към другите “.

Намесата на Ватикана прибавя ново измерение към спор, който към този момент провокира остри рецензии от консервативни християнски групи и политически фигури. Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън, републиканец от Луизиана, дефинира представлението като „ насмешка “, която е „ обидна за християните по света “. Сенатор Кейти Брит, републиканец от Алабама, го назова " позорно ", до момента в който конгресменът Лорън Боберт от Колорадо го дефинира като " непоносимо ".

Бившият президент Доналд Тръмп също разяснява сцената в изявление с Лора Инграхам за FOX News тази седмица, като осъди събитието: „ Мисля, че церемонията по откриването в действителност е срам “, сподели Тръмп. " Мисля, че е срам ".

Спорът обаче провокира и по-широка полемика по отношение на художествената интерпретация и културното показване. Томас Джоли, артистичният шеф на шоуто, сподели пред Асошиейтед прес, че желанието не е било да бъде подривно или обидно, а по-скоро да „ изпрати обръщение за обич, обръщение за приобщаване, а не за разделяне “.

В отговор на възходящия спор организационният комитет на Париж 2024 година се извини на 28 юли, заявявайки, че в никакъв случай не е имало желание да се прояви пренебрежение към която и да е религиозна група. Международният олимпийски комитет (МОК) също разгласява изказване, в което приветства това обяснение и повтаря, че всяко породено нарушаване е несъзнателно.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР