В дългата история на България името си са записали много

...
В дългата история на България името си са записали много
Коментари Харесай

Ликът на победителя от Дойран се появи на фасада СНИМКА

В дългата история на България името си са записали доста персони, чийто живот е останал в националната памет и летописите на страната, а делата им са повлияли на живота на хиляди. Такъв образец е военачалник Владимир Вазов - брат на бележития публицист Иван Вазов.

Той управлява българските елементи в няколко войни през предишния век. Като под негово командване е записана една от най-блестящите страници в българската военна история - устояването на позициите при Дойранския укрепен регион през лятото на 1918 година.

Оказва се, че споменът за генерала не е единствено в учебниците по история. Преди броени дни ликът на Вазов украсил стена в столицата, а портретът провокира насладата на локални поданици.

" Тази стена беше ”украсена ” с безсмислени графити, а в този момент придобива нов образ от две момчета с голям гений!Ако се разпознаете - благодаря за смисъла в това, което творите! ",  написа Радослава Димитрова. Жената споделя, че изображението се намира в кв. " Банишора ". На композицията виждаме Вазов във военна униформа, застанал на фона на военно знаме, употребявано в България през предишния век. До фигурата му са изписани името и годините на живота му, а на стената до него е изписана и карта на Балканите, на която е маркиран Дойран.  За малко време обявата, споделена в мрежата, събира стотици лайкове и доста позитивни мнения. " Браво на момчетата с графитите, очевидно доста добре знаят кой е! Че е воин, с който би трябвало да се гордеем доста! ", написа Гинка Д.

 Владимир Вазов е е осмото дете в фамилията на Минчо Вазов и Съба Хаджиниколова. Други видни представители на рода, с изключение на Патриархът на българската литература, са и военачалник Георги Вазов, Борис Вазов и Кирил Вазов. Владимир Вазов взе участие в Балканските войни, командва български елементи и през Първата международна война. През 1917 година  Девета пехотна дивизия, под командването му, заменя Втора пехотна на Дойранската позиция. Срещу дивизията се изправят 3 британски и 2 френски дивизии, 1 гръцка тежка артилерийска бригада и един гръцки конен полк. Превъзходството в интерес на съперника е неведнъж. На 9 и 10 февруари съглашенците нападат позициите, само че са отблъснати. Настъплението е възобновено на 21 февруари, само че е отблъснато от дивизионната артилерия.

Така се стига до третата и последна борба за Дойран през 1918 година. В утрото на 19 септември 1918 година четири британски, две гръцки и една френска дивизия са струпани в очакване да пречупят съпротивата на бранителите на позицията. В резултат на двудневните яростни боеве Съглашението губи хиляди свои бойци, а българските елементи отстояват. Цели британски полкове оставят костите си в подножието на върховете Дуб и Кала тепе. В същото време обаче е осъществен пробивът при Добро поле и командващият Девета дивизия генерал-майор Вазов получава заповед за оттегляне. Победата при Дойран въпреки всичко е употребена, с цел да може водената от Андрей Ляпчев българска делегация на договарянията за помирение в Солун да издейства България да не бъде окупирана от войски на балканските страни. През 1936 година военачалник Вазов е поканен на церемониал във Англия. Поводът е честване на успеха на английската армия в Първата международна война. Когато българската делегация най-накрая се появява, фелдмаршал Джордж Милн – командващият британците край Дойран извиква: “Свалете знамената! Минава военачалник Вазов – спечелилият от Дойран! ”
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР