В далечен Тайланд елхите остава украсени до средата на април.

...
В далечен Тайланд елхите остава украсени до средата на април.
Коментари Харесай

Защо в Тайланд има елхи до април

В отдалечен Тайланд елхите остава украсени доникъде на април. Това описа Панчо Благоев, който е публицист, който напуща България и избира Банкок за собствен дом.

„ В Тайландците не спорят в никакъв случай кой празник да честват. Те стартират от Коледа, след това Нова година, Китайската Нова година, а тяхната е в средата на април. Големи купонджии са и въпреки да са 95% будисти, те одобряват всички вярвания и означават даже и Хелоуин ", споделя сънародника ни зад граница.

А по време на тяхната Нова година или Сонгкран, който е на 13 април, необятно се чества с игри и надпревари, както и се чака от всички вярващи да оставят блага и лепта в храмовете си.

Думата Сонгкран значи астрологично прекосяване, т.е. смяна или промяна. Буквалният и превод е стъпка напред. Празнува се с идването на пролетта, тъй като тя е интервалът, който носи живот.

Тайландските будисти правят специфични водни ритуали за филтриране, локалните вървят в храмовете си и подаряват храна на монасите, пускат птички и риби като им подаряват свободата. Обичаят е необятно прочут освен в Тайланд, само че и в околните Камбоджа, Мианмар, част от Китай, Лаос.

Фестивалът е в интервала 13-15 април всяка година, доста почитан и уважаван в цялостен Тайланд. Счита се още и че това е празник на Възрастните, като 14 Април пък е формалният ден на фамилията.

Част от празненствата са и типичните борби с вода - чиста или парфюмирана, при които се разменят хубави пожелания за новата година.

бТВ, „ Тази неделя "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР