В даден момент по време на всяка предизборна кампания, практически

...
В даден момент по време на всяка предизборна кампания, практически
Коментари Харесай

Полша ще гласува на ключови избори следващата седмица. Резултатът от него ще отекне в Европа, Украйна и САЩ

В даден миг по време на всяка предизборна акция, на практика на всички места в демократичния свят, гласоподавателите могат да чакат да им бъде казано, че страната им е на кръстопът.

Но рядко остарялото електорално факсимиле е било по-вярно, в сравнение с сега в Полша.

Петата по население нация в Европейския съюз ще гласоподава на основни избори в неделя, 15 октомври, резултатите от които ще отекнат на запад през Европейски Съюз, на изток в разкъсваната от война Украйна и оттатък Атлантика, където Белият дом ще следи от близко.

Гласуването през идващия уикенд може да види ръководещата, популистка партия " Право и правдивост " (известна с полския си акроним PiS), да завоюва невиждан трети следващ мандат - което съгласно нейните критици може да приключи нелиберална промяна на институциите в страната.

Но изборите са рисково тесни; обединена опозиционна коалиция е на крачка от поемането на властта, до момента в който двузначен резултат може да отвори врата за капитализация на крайната десница.

Ето какво би трябвало да знаете.

Какво се случва?

Полша гласоподава на 15 октомври, с цел да избере своя нов парламент, а PiS - която сега ръководи с поддръжката на някои по-малки популистки партии - се надява да завоюва трети следващ мандат и да образува идващото държавно управление на страната. Противопоставя се на коалиция от центристки партии, водена от Доналд Туск, някогашен министър-председател на Полша и някогашен ръководител на Европейския съвет.

Тъй като до края на акцията остават единствено дни, редица резултати остават вероятни.

Европейски комисар за вътрешните работи Илва Йохансон приказва по време на спор по отношение на отбраната на Европейски Съюз на децата и младежите, бягащи от войната в Украйна, по време на пленарна сесия в Европейския парламент в Страсбург, Източна Франция, на 5 април 2022 година (Снимка: FREDERICK FLORIN / AFP ) (Снимка от FREDERICK FLORIN/AFP посредством Getty Images) Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон приказва по време на спор по отношение на отбраната на Европейски Съюз на децата и младежите, бягащи от войната в Украйна, по време на пленарна сесия в Европейския парламент в Страсбург, Източна Франция, на 5 април 2022 година (Снимка: ФРЕДЕРИК ФЛОРЕН / AFP) (Снимка от FREDERICK FLORIN/AFP посредством Getty Images) Фредерик Флорин/AFP/Getty Images

Проучванията слагат PiS пред Гражданската коалиция на Туск, само че с дребна преднина, което допуска, че е малко евентуално някоя група да завоюва цялостно болшинство в Сейма - долната камара на Полша. Този резултат ще даде началото на няколкодневните договаряния след вота, като водещата партия се пробва да откри коалиция, която да ѝ разреши да ръководи.

Имаше спекулации дали Конфедерацията – по-малка, крайнодясна партия – ще подписа подобен пакт с PiS, в случай че резултатите от изборите ги трансфорат в водачи. Лидерите на конфедерацията настояха, че не се интересуват от подписване на покупко-продажби.

Горчива кампания

Личните вражди и офанзиви от дълго време са част от полската политика. Но по всички стандарти тазгодишната акция беше порочна.

PiS, която беше упрекната в изкупителна жертва на мигранти и ЛГБТК хора, с цел да подклажда разделения преди предходни избори, неуморно се пробва да нарисува Туск като марионетка на Брюксел и Берлин. Противоречивото следствие, което държавното управление разгласи по-рано тази година за „ съветското въздействие “, беше подложено на критика вкъщи и в чужбина като опит за ориентиране към опозиционния водач.

Обществените медии, които значително се управляват от PiS, отразяват доста от тези точки на говорене. Туск се опита да отвърне на удара, описвайки кандидатурата си като финален късмет да избави Полша от хватката на корупцията и авторитаризма.

„ Дискурсът е много нервен – че това ще бъде краят на Полша “, сподели пред CNN Яцек Кухарчик, президент на Изпълнителния съвет на Варшавския институт за публични въпроси.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР