В Дъблин избухнаха бурни протести, след като при нападение с

...
В Дъблин избухнаха бурни протести, след като при нападение с
Коментари Харесай

Ожесточени протести в Дъблин след нападение с нож срещу жена и деца

В Дъблин избухнаха бурни митинги , откакто при нахлуване с нож пред учебно заведение бяха ранени три деца .

Тълпа, скандираща антиимигрантски лозунги , подпали полицейска кола и атакува няколко служители на реда в четвъртък вечерта, часове откакто мъж наръга с нож жена и три дребни деца , като остави едното от тях в сериозно положение .
 
Dublin City Centre now
— gript (@griptmedia)

Полицията задържа мъж на към 50 години, на който също е оказана здравна помощ, и съобщи, че не търси други обвинени.

Властите не идентифицираха мъжа , само че антиимигрантски групи обявиха, че той е чужденец и се събраха покрай мястото на нападението на площад " Парнел " в северната част на ирландската столица.

Част от тълпата е влезнала в конфликт с полицията, като се оповестява, че са ранени няколко чиновници. Властите преустановиха автобусните и трамвайните транспорти в някои елементи на Дъблин и приканиха за успокоение.
 
Dublin bus alight.
— MichaeloKeeffe (@Mick_O_Keeffe)

Инцидентът с намушкване с нож е станал към 13,30 ч. локално време пред Gaelscoil Choláiste Mhuire, учебно заведение на площад Parnell East, оживена част на Дъблин.
Полицията заяви, че петгодишно момиченце, жена на към 30 години и мъж на към 50 години са получили съществени пострадвания. На момичето е оказана незабавна здравна помощ. На петгодишно момче и шестгодишно момиче е оказана здравна помощ с по-леки пострадвания. Момчето е било изписано от болничното заведение.

На конференция в сектора на гарда старши контрольор Лиъм Герагти съобщи, че мъжът на 50 години, който е бил арестуван, е " лице, представляващо интерес " и полицията към този момент не търси никой различен. Герагти прикани всеки, който разполага с информация за случая, в това число записи от мобилни телефони на нападението и последствията от него, да се обади.

Той похвали инцидентните минувачи , които са се намесили в това, което по думите му е било травматичен и рисков случай .

Комисарят на гарда Дрю Харис съобщи, че е прекомерно рано да се показва претекст. " Едно лице е задържано, сега не търсям никой различен във връзка със самия случай, само че следствието явно ще се развива ", сподели той.

В непосредственост до мястото на нападението избухнаха подиуми на принуждение , откакто в четвъртък вечерта се събраха тълпи от протестиращи . Полицейски автомобил и трамвай бяха подпалени, а някои протестиращи участваха в битки с служители на реда, до момента в който други хвърляха бутилки по служителите на реда.
 
The situation in Dublin is out of control due to illegal, uncontrolled and indiscriminate immigration.
— RadioGenoa (@RadioGenoa)

Харис прикани за " успокоение " и предизвести против дезинформацията, като осъди " позорните подиуми " в Дъблин. Той съобщи, че зад безредиците стои " изцяло луда секта, водена от крайнодясна идеология ", а няколко автомобила на полицията са били развалени.

" Привличаме запаси , с цел да се оправим с това, и то ще бъде решено по подобаващ метод. Дал съм цялостни инструкции на нашите запаси тук във връзка с осъществяването на арести и изправянето на нарушителите пред съда ", сподели той.

" Наша отговорност е да подсигуряваме, че охраняваме улиците, и част от това е да помолим хората да работят отговорно и да не се вслушват в дезинформацията и слуховете, които се популяризират в обществените мрежи. Фактите се откриват, само че към момента не са ясни доста от слуховете и клеветите, които се популяризират със злонамерени цели. "

Ирландският министър на правораздаването Хелън Макенти съобщи: " В момента в Ирландия има многочислени случаи, в които се приказва за злоупотреби: " Ужасяващото нахлуване през днешния ден в центъра на Дъблин е ужасяващо закононарушение, което шокира всички ни. Въпреки това сцените, на които ставаме очевидци довечера в центъра на нашия град, не могат и няма да бъдат толерирани. Не бива да се разрешава на бандитски и манипулативен детайл да употребява ужасяващата покруса, с цел да сее безпорядък. "

Съобщава се, че нападението е станало, когато учениците са излизали от учебното заведение. Случайни минувачи обезоръжили един мъж и го притиснали към земята, а няколко от тях го ритали, споделя един от очевидците, Siobhan Kearney, пред RTÉ. " Хората се опитваха да атакуван мъжа. Затова аз и една американка образувахме кръг към него, като казахме, че ще изчакаме служителите на реда ".

Лео Варадкар изрази шока си. В изказването си той съобщи: " Няколко души са ранени, някои от тях са деца. Мислите и молитвите ни са ориентирани към тях и техните фамилии ".

Варадкар благодари на службите за незабавна помощ за бързата реакция, която съгласно него е била налице. " Органите на реда са задържали обвинен и следват избрана линия на следствие ", сподели той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР