В чужбина има практика бакшишът да бъде добавен към сметката

...
В чужбина има практика бакшишът да бъде добавен към сметката
Коментари Харесай

Ричард Алибегов: Бакшишът трябва да бъде легализиран

„ В чужбина има процедура бакшишът да бъде прибавен към сметката в заведенията за хранене. Тогава могат да бъдат обложени. Когато страната наложи законово всички, които влизат в заведеният, да дават 10% - тогава е допустимо “.  Това разяснява Ричард Алибегов, ръководител на Българската асоциация на заведенията, по БТВ.

„ В България Национална агенция за приходите приема бакшиша като кражба. Вие плащате с карта в заведение 60 лв. – удовлетворен сте от обслужващия личен състав и желаете да оставите 10 лв.. Ние ви издаваме фискален бон за вашата консумация за 50 лв., а от устройството, по което вие плащате, излиза записка за 60 лв.. Тези 10 лв. Национална агенция за приходите ги счита за неосъществен оборот и кражба от фиска, а заведението да бъде запечатано за 30 дни “, посочи той.

Алибегов добави, че инспектори на организацията имат право да ревизират и наличния оборот на всеки сервитьор.

Ако сервитьорът има 500 лв. оборот по наличност в касовия терминал, а в джоба му открият 560 лв.. Тогава заведението може да бъде санкционирано до 2000 лв. “, уточни ръководителят на  Българската асоциация на заведенията.

Според него легализирането на оставянето на бакшиш е нещо хубаво, само че той би трябвало да бъде необлагаем.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР