В чужбина до момента са подадени 13 934 заявления за

...
В чужбина до момента са подадени 13 934 заявления за
Коментари Харесай

Близо 14 000 заявления за гласуване в чужбина са подадени до момента в ЦИК

В чужбина досега са подадени 13 934 заявки за гласоподаване, заяви представителят на Централната изборна комисия Таня Ценова. От Англия са 3277, от Германия - над 2759, от Испания - 1390, Съединени американски щати - 950, разясни тя, само че посочи, че това е междинна информация. Електронното заявление е било качено на страницата на комисията в понеделник.

Няма да има проблем с имунизирането на членовете на районните изборни комисии. Утре изтича срокът за назначението им и Централната изборна комисия ще е подготвена с поименния състав, заяви Таня Ценова.

Срокът за назначение на членовете на секционните изборни комисии обаче изтича на 3 март. „ Ако има опция по-рано назначение, РИК ще ги назначи. Ваксинирането ще бъде по региони ", заяви представителят на ЦИК.

Относно терзанието на опцията да бъдат имунизирани всички членове на секционните изборни комисии, по-рано през днешния ден тематиката разяснява и министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов. Той заяви, че към този момент е насочен зов, в случай че може секционните изборни комисии да бъдат избрани по-рано.

Отлив от искащи за членове на секционни комисии

Днес от ЦИК са провели срещи с представители на Министерство на вътрешните работи, ДАНС и жандармерията по отношение на ограниченията, които ще бъдат подхванати във връзка с охраняване на машините за гласоподаване. Договорена е защита на централния склад, както и превозването на машините до секционните секции.

Вчера изтече срокът за доставка на първата партида от не по малко от 300 броя машини за гласоподаване, които ще се употребяват на идните на 4 април парламентарни избори. Очаква се до края на този месец да дойдат още 5700 устройства, а последните 3600 да бъдат доставени до 9 март.

До на следващия ден кметовете ще образуват изборните секции, заяви на конференцията през днешния ден представителят на ЦИК Таня Ценова.

„ Кметът на общината образува със заповед изборните секции на територията на общината и утвърждава тяхната номерация. ЦИК изпрати писма до всички кметове на общини с инструкции до 14 февруари да изпратят информация по отношение на броя на секциите с над 330 гласоподаватели. Това е належащо, с цел да знаем къде ще ситуираме машините за гласоподаване ", изясни тя. В комисията чакат от кметовете и информация за прогнозния брой за преносими секции.

Таня Ценова осведоми още, че с изключение на спомагателните хонорари за секционните комисии за присъединяване в образования, е увеличено с 50% заплащането на секционните комисии.

До момента в ЦИК са подадени заявки за присъединяване на идните избори от 2 партии и 3 обединения, заяви представителят на комисията Димитър Димитров.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР