В човешката история не веднъж се е случвало хора да

...
В човешката история не веднъж се е случвало хора да
Коментари Харесай

Изобретения, изпреварили своето време

В човешката история не един път се е случвало хора да бъдат осенявани от гениални хрумвания. Но те да са били толкоз необикновени са времето си, че съвременниците на изобретателя естествено не са могли да ги оценят.

Разказваме за 8 изобретения, които са изпреварили своето време и са били приети и употребявани много години след тяхното разкриване.

 Снимка 368161
Източник:

Автомобилът на Фердинанд Вербист, 1672 година

Фердинанд Вербист е описал своята машина в книгата " AstronomiaEuropea ". Вербист е работил в качеството на посланик в Китай, занимавал се е с астрономия, картография, преводач от няколко езика, написал е повече от 30 книги.

Енциклопедичният фламандски духовник Вербист е създал първото в света самоходно транспортно средство - прототип на автомобила.

Някъде към 1672 година той прави нещо, което през днешния ден се счита за първата самодвижеща се машина. Става дума за играчка за китайския император с дължина 65 см., задвижвана с парен мотор и съгласно скицата, първата самоходна машина със задно предаване.

 Снимка 368162
Източник:

Подвижния шрифт на Би Шен, XI-ти век

Китаецът Би Шен първи в човешката история е измислил и приложил на процедура щемпел благодарение на преносим шрифт.

Подвижните букви са направени от глина, майсторът майстор Би Шен изрязал в всяка от тях обособен писмен знак, след което ги изпекъл, с цел да станат твърди като порцелан.

Подготвил железна повърхност покрита с борова смола, пчелен мед и хартиена пепел. Върху нея поставял стоманени рамки, в които с помощта н преносимите знаци е набирал текста за печатане.

Може се каже че Би Шен за първи път обединил процесите на набора и печата, които заляга по-късно в позната ни полиграфия.

 Снимка 368163
Източник:

Контактните лещи на Рене Декарт, 1636 година

Френският мъдрец и академик Рене Декарт предложил за промяна на зрението да се употребява дребен стъклена тръбичка, която да играе ролята на оптична леща.

Стъкленият съд се напълвал с вода, която трябвало да запълни пространството сред лещата и роговицата на окото.

През 1801 година Томас Янг осъществил концепцията на Рене Декарт на процедура в живота.

Но първообразите на тези оптичните лещи, които били наречени хидроскопи, не получили необятно разпространяване.

 Снимка 368164
Източник:

Вендинг уред от Александрия, I век

Първият прочут ни търговски автомат е бил конструиран от античния инженер Херон още през I век в град Александрия.

Влизащите в храма са били длъжни да си измиват ръцете с вода, осветена от жреците. Освещаването и продажбата на такава вода отнемало доста време.

Хeрoн oптимизирал този развой. Пускайки монета в неговия уред, тя падала върху платформа - лост, който задвижвал отвор, пускащ несъмнено количество течност.

За вярващите хора това било още едно знамение. А в действителност Херон изобретил първия вендинг автомат 1800 години преди патентоването на неговия актуален еквивалент.

 Снимка 368165
Източник:

Багдадската батерия

Днешните акумулатори са на всички места към нас и могат да се купят също на всички места. Но какво ще кажете за една батерия на 2000 годни. Тя е позната като Багдатската батерия и е открита в руините на антично село в сегашен Ирак.

Устройството се състои от 5-1/2-инчов глинен съд, в който има меден цилиндър, закрепен на място посредствум асфалт. Вътре във всичко това има окислена желязна пръчка. Експертите, които са го изучавали стигат до заключението, че в случай че се изпълни с киселина или алкална течност ще се образува електрически заряд. Вярва се, че тази антична батерия може би е била употребена за галванизиране на предмети със злато.

Изследвания са потвърдили, че тази батерия в действителност е много слаба е за зареждането на една електиречска крушка биха били нужни към 8 такива акумулатори.

 Снимка 368166
Източник:

Централно отопление

Преди тази система за отопление на домовете да се употребява необятно от римляните, тя е съществувала много по рано при минойците - антични гърци.

Те полагали под пода на своите къщи тръби, по които е течала топла вода, или парещ въздух, погрявани от специфични огнища.

Отоплителната система се наричала хипокауст, което значи " подгряван изпод ". В разцвета на античен Рим такива системи са осигурявали отоплението на римските бани - терми или пространствата на частните домове през студеното време.

При разкопките на здания от това време са разкрити такива системи, мощно наподобяващи настоящето подово отопление.

 Снимка 368167
Източник:

Механизмът от Антикитера, I-II век пр.н.е.

Механизмът от Антикитера (The Antikythera Mechanism) е антично механично устройство, извадено през 1901 година от потънала транспортен съд покрай Антикитера, дребен остров, северозападно от Крит.

Объркващото учените устройство е датирано към 100 - 150 година преди новата епоха и може да се съпостави със актуален аналогов компютър. Съхранява се в Националния исторически музей в Атина.

Механизмът е съдържал не по-малко от 40 бронзови и дървени детайла, на предния и задния бронзови панели са или ситуирани циферблати със стрелки.

Много специалисти първоначално считали, че е астролаб, астрономически апарат. Една рентгенова фотография на устройството, обаче, демонстрира, че то е доста по-сложно, от колкото се мисли. То съдържа комплицирана система от диференциални механизми, които разрешават да дефинират датите на 42 астрономически събития.

Използването на сходни устройства се загатва в исторически творби от тази ера и през идващите няколко века.

 Снимка 368168
Източник:

Древен сеизмограф, 132-а година

През 132 година от новата епоха в Китай ученият - откривател Чжан Хен показал първият сеизмограф, за който се счита, че е бил кадърен да предсказва трусове с точността на актуалните устройства.

В исторически записи е съхранено тъкмо изложение на неговия външен тип и по какъв начин уредът е функционирал, само че неговата вътрешна структура до момента остава мистерия.

Нееднократно учени са се опитвали да основат модел на подобен сеизмограф, изпробвайки разнообразни теории за правилата на неговата работа.

Най-разпространените от тях гласят, че махало в медна колба се задвижва от подземните земетресения, дори в случай че техния епицентър се намира на стотици километри.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР