В чл. 19, ал.7, т.5 на Закона за администрацията е

...
В чл. 19, ал.7, т.5 на Закона за администрацията е
Коментари Харесай

ЦИК не можа да вземе решение дали премиерът нарушава закона като е станал и шеф на предизборен щаб

В член 19, ал.7, т.5 на Закона за администрацията е записано, че министър-председателят не може да бъде началник на избирателен щаб

След тричасови яростни диспути ЦИК не можа да вземе решение дали Бойко Борисов нарушава закона като съвместява сега две длъжности по едно и също време - министър-председател и ръководител на избирателен щаб на партиите, подкрепящи обединението ГЕРБ-СДС за европеюйските избори, съобщи Факти.бг.

В член 19, ал.7, т.5 на Закона за администрацията е записано, че министър-председателят, министри и зам.-министри не може да бъдат ръководители на избирателен щаб на партия, коалиция от партии или предприемчив комитет.

Преди една седмица обаче от уеб страницата на ГЕРБ стана ясно, че министър председателят Бойко Борисов е станал и ръководител на предизборния щаб на коалцията ГЕРБ-СДС.

На 7 май Българска социалистическа партия алармира ЦИК, че министър-председателят прави предизборна пропаганда, като раздава пари и употребява обществен държавен запас за обиколките си из страната, извършвайки активност, която има отношение към изборния развой.

Тогава ЦИК не взе отнощение по жалбата на социалистите, тъй като не членовете й можаха да съберат гласове за решение всъщност. Така жалбата на Българска социалистическа партия остана без последици и затова не може да бъде обжалвана.

Днес предизборният щаб на Българска социалистическа партия внесе нова тъжба.

" Видно е от обществените изяви на премиера Бойко Методиев Борисов в последните дни и седмици,  както даже той самият призна в изявление по БТВ в предаването на Цветанка Ризова „ Лице в лице ” на 8 май 2019 година, че употребява обществен държавен административен запас – коли, гориво за тях, хеликоптери, защита от НСО, водачи. Всички тези обществени предизборни мероприятия на Бойко Борисов бяха необятно отразени от всички национални медии, доказателства, за които Ви предоставихме разполагаем в подадена от „ Българска социалистическа партия за България ” предишна тъжба на 7 май 2019 година Гореописаните разноски са средства от държавния бюджет, които министър-председателят употребява гратис в акцията на Политическа партия „ ГЕРБ ” и финансира незаконосъобразно, в качеството си на ръководител на Предизборен щаб предизборната акция на личната си партия посредством парите, събрани в държавната хазна посредством налозите на всички жители на Република България ", написа ръководителят на предизборния щаб на Българска социалистическа партия Георги Свиленски до ЦИК.

Той упорства ЦИК да потърси административно-наказателна отговорност от Борисов за нарушаване на Закона за администрацията и показва, че санкцията за всяко нарушаване поотделно е от 3000 до 15 000 лв..

Българска социалистическа партия упорства още ЦИК да принуди Борисов да излезе в длъжностен отпуск по време на акцията или да се отдръпна от едната от двете длъжности.

Тази втора тъжба на Българска социалистическа партия бе предмет на тричасови пререкания през днешния ден в ЦИК, по време на които членовете спореха дали министър председателят е нарушил закона. Накрая с 13:7 ЦИК одобри, че няма нарушаване, само че с цел да бъде решението им годно гласовете би трябвало да са 14.  ГЕРБ не съумяха да съберат болшинство, защото от десницата поддържаха Българска социалистическа партия. От което  излиза, че щом ЦИК не може да вземе решение, че няма нарушаване на закона, значи има нарушаване и то е реалност.

В този объркана обстановка, в която са попаднали членовете на ЦИК, те би трябвало изрично да се произнесът -  Борисов нарушил ли е закона или не.

Ако не могат да вземат това решение, ЦИК би трябвало да изпрати проблема за решение по подготвеност.

Тук разновидностите са два:

- пращат проблема в КПКОНПИ, която е висшият орган, който се занимава с несъответственост на постовете на висшата държавна администрация, 

- или пращат проблема на Върховната административна прокуратура, която би трябвало да реши дали министър-председателят е нарушил Закона за администрацията.

В идващите дни задълбочаването на този проблем или неналичието на законовото му решение може да хвърли сянка върху предизборната акция.

Българска социалистическа партия ще не престават да настояват,  че Борисов употребява държавен запас за предизборната акция, даже той да не върви на никое място и да си стои единствено в кабинета, поради обстоятелството, че е станал ръководител на избирателен щаб. Дори и  ЦИК да не открие нарушаване в обществените изяви на премиера, Законът за администрацията е безапелационен - министър председателят не може да бъде  по никакъв в метод да взе участие в дейности, които могат да се преглеждат и като предизборна пропаганда.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  1  1 n eXu s (преди 7 минути) Рейтинг: 34939 | Одобрение: -38521 Комунягите са номер 1 по доноси, това го умеят най-добре! Arkiva Shqip | Max Productional | Redbox Entertainment | Eran Production | Entermedia/Mixey Music | DIEZ Music | Onima Production | BigDealRecords (AL)Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM Напиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР