В четвъртък за втори пореден ден британският премиер Борис Джонсън

...
В четвъртък за втори пореден ден британският премиер Борис Джонсън
Коментари Харесай

Предложението за ирландската граница, което Джонсън толкова много хареса

В четвъртък за втори следващ ден английският министър председател Борис Джонсън заприказва за " отличен документ ", подсилен от последователите на Брекзит в Народното събрание, предлагащ други възможности на така наречен защитен механизъм за ирландската граница.

Джонсън желае от договорката за " развода " с Европейски Съюз да отпадне механизмът, гарантиращ, че границата сред английската провинция Северна Ирландия и страната членка на Европейски Съюз Ирландия ще бъде отворена при всички условия след Брекзит.

Според останалата част от съюза, в това число Ирландия, механизмът е основен за опазване на мира на острова. За да остане отворена границата, той планува цялото Обединено кралство да бъде в митническия съюз на Европейски Съюз " в случай че и до момента в който " се намерят различни способи за реализиране на същата цел.

" Ройтерс " показва главните точки в отчета на Комисията за различни договорености и отговорът, който той получи от Ирландия и Северна Ирландия.

Каква е тази комисия?

Тя съставлява неправителствена група, основана по-рано тази година от Prosperity UK, платформа, учредена след референдума за Брекзит през 2016 година, която афишира, че задачата й е да гледа градивно на бъдещето на страната отвън Европейски Съюз.

Оглавява се от Грег Хендс и Ники Морган, депутати от Консервативната партия на Джонсън, дали своят вот Англия да остане в Европейски Съюз, само че към този момент подкрепящи излизането й от блока. Наред с механически панел на учени и търговски съветници, членовете й включват някои от най-острите последователи на Брекзит в Народното събрание.

Какво споделя отчетът?

В промеждутъчен отчет комисията предлага многопластов метод от няколко ограничения, които ще впрегнат " съществуващите технологии и най-хубавите митнически практики " и които би трябвало да са изцяло подготвени и настоящи в границите на три години.

Те включват въвеждането на поетапна, взаимно приета комерсиална стратегия, покриваща огромния и дребен бизнес. Най-големите оператори, които постоянно правят секване на границата, ще избегнат инспекциите, като на тримесечна база подават независимо избрани митнически документи.

Предлага се основаването на специфични стопански зони не на границата, само че покрай нея. Проверките на храните и селскостопанските артикули ще се правят от мобилни пунктове, само че не на самата граница. В отчета се предлага и да се изследва опцията за обща санитарна и фитосанитарна зона на целия остров по силата на европейските санитарни и фитосанитарни правила.

Посочва се, че рекомендациите в отчета ще се употребяват за правенето на протокол за различни договорености, който да може да бъде включен в контракта за " развода ", гарантирайки, че Англия и Европейски Съюз в никакъв случай няма да задействат защитния механизъм.

Как реагира бизнесът?

Според най-голямата лобистка група в индустриалния бранш в Северна Ирландия отчетът не дава отговор на съществени въпроси и ще натрупа разноски и проблеми за бизнес общественост, която няма потенциала, опита или даже нужния капитал за реализиране на неизпробвани решения. Планът " ще убие компании и ще навреди на консуматори ", сподели още групата.

Федерацията на дребния бизнес, най-голямото бизнес лоби в Северна Ирландия, съобщи, че въпреки някои от предложенията в отчета да наподобяват осъществими, може да доведат до спомагателни разноски и административно задължение и че не е ясно дали сходна серия от поетапни решения ще реши казуса.

Британско-ирландската комерсиална камара повдигна въпроси по какъв начин системата ще работи на процедура, изключително за дребния бизнес и какъв брой реалистично ще бъде да се получи нужния от Европейски Съюз отвод.

Ами ирландското държавно управление?

Макар ирландското държавно управление да не отговори непосредствено на отчета, защото той не е държавна политика, министърът по европейските въпроси съобщи през юни, че предложенията повдигат доста въпроси и съществени подозрения дали с тях може да се реализира същия резултат, както с защитния механизъм.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (665)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР