В четвъртък в Словакия десноцентристкото правителство на премиера Едуард Хегер

...
В четвъртък в Словакия десноцентристкото правителство на премиера Едуард Хегер
Коментари Харесай

Правителствена криза създава предпоставки за разместване на политическите пластове в Словакия


В четвъртък в Словакия десноцентристкото държавно управление на премиера Едуард Хегер бе свалено с избор на съмнение. Така страната изпадна в държавна рецесия, която може да докара до разбъркване на политическите пластове.

Правителството загуби гласуването по импортирания от опозицията избор на съмнение против него в Народното събрание. Това значи, че е допустимо страната да отиде на предварителни избори.

Кабинетът загуби вота с не чак толкоз огромна разлика – срещу него гласоподаваха 78 депутати в 150-местния парламент, означават организациите.

Правителството на Хегер, което на процедура беше държавно управление на малцинството, беше излъчено от коалиция, формирана от три партии.

Като обезверен финален опит да избави кабинета си тъкмо преди вота министър председателят предложи оставката на финансовия министър Игор Матович, с цел да удовлетвори настояванията на най-малко част от политическите си съперници. И това обаче не оказа помощ.

Политическата рецесия тлееше от известно време, защото поради изгубения надзор над Народното събрание държавното управление по този начин и не съумя да прокара проектобюджета си за 2023 година, в случай че до края на годината остават броени дни, написа Българска телеграфна агенция.

Възможностите пред президента Зузана Чапутова при по този начин създалото се състояние бяха три – да прикани парламентарно показаните партии да излъчат ново държавно управление, да изиска от Хегер да сформира нов кабинет или да предложи предварителни избори. След вчерашната си среща с премиера в последна сметка тя избра третия вид, само че по конституция, с цел да се осъществя той, ще е нужна и поддръжката на Народното събрание, и то на квалифицирано болшинство от две трети от депутатите; желанието на опозицията също е за предварителни избори.

Гласуваният избор на съмнение беше кулминационната точка на раздор в ръководещата коалиция, почнал преди няколко месеца. Той породи сред левоцентристката партия " Свобода и взаимност " (СиС) и десноцентристката антисистемна партия " Обикновени хора и самостоятелни персони " (ОЛАНО), която завоюва последните избори, залагайки в предизборната си пропаганда на заричане за битка с корупцията.

СиС излезе от обединението поради неодобрение от политиката на финансовия министър и водач на ОЛАНО Игор Матович. Конкретният мотив за неудовлетворението на левоцентристите бе това, че Матович реши да наложи вижданията си за държавните разноски при отсъствието на поддръжка от СиС и благодарение на опозицията.

При това състояние партията сложи на премиера ултиматум до 31 август да в профил от служба финансовия министър. Хегер обаче реши да се застъпи за Матович и по този начин четиримата министри на СиС напуснаха кабинета, с което на процедура ръководещата коалиция в Словакия стана държавно управление на малцинството.

Лидерът на СиС Рихард Сулик упрекна държавното управление в корупция и че не оказва помощ на елементарните хора да се оправят с растящите цени на силата.

" От половин година сме очевидци на непрекъснат безпорядък и на неприемлив метод на ръководство. Това държавно управление не заслужава доверието ни ", сподели в навечерието на вота на съмнение Сулик, представен от Ройтерс.

В четвъртък, в последния вероятен миг преди гласуването, Матович реши да подаде оставка в подмяна на поддръжка за проектобюджета за новата година и на отвод на СиС от поискания от партията избор на съмнение. Бившият съдружен сътрудник обаче не одобри предлагането.

Така държавното управление на Хегер завърши своето ръководство, откакто изкара по-малко от три години от четиригодишния си мандат.

Според някои анализатори министър председателят няма чак такава виновност за случилото се, а казусът е в държанието на Матович.

" За страдание на ръководещите те не съумяха да тушират отрицателния резултат от проблематичните личностни особености на политическите водачи в тази коалиция ", сподели пред изданието " Политико " политологът от Братислава Григорий Месежников.

Външно- и вътрешнополитическите измерения на рецесията оттук насетне биха били следните: в случай че при предварителни избори опозицията се върне на власт, може да се стигне до смяна на позицията на Словакия за войната в Украйна, отбелязва " Дойче веле ". Досега словашкото държавно управление даряваше оръжия на украинската войска и приемаше украински бежанци, бягащи от военния спор. Някои опозиционни водачи обаче показаха противоречие с военната помощ за Киев и с европейските наказания против Русия.

Крахът на държавното управление на Хегер също така ще бъде горчив хап за демократичните и прозападните детайли в словашкото общество, отбелязва " Политико ". То пристигна на власт през март 2020 година на вълната на негодуванието от убийството на младия словашки проверяващ публицист Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова и обвиняванията в корупция и неприятно ръководство против някогашния ляв министър председател Роберт Фицо от социалдемократическата партия СМЕР, който бе на власт осем години от 2012 до 2020 година

Тогава гласоподавателите взеха решение да санкционират социалдемократите, само че и политиците от десницата, които бяха оповестени за дискредитирани, и заложиха на Матович, който се нарежда като герой против корупцията.

Така политическата неустойчивост в Словакия предвещава забавно начало на новата 2023 година, което може да докара до доста разбъркване на политическите пластове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР