В четвъртък украинците изключиха домакинските уреди, увиха се в одеяла,

...
В четвъртък украинците изключиха домакинските уреди, увиха се в одеяла,
Коментари Харесай

Полицейски патрули проверяват дали се пести енергия в Украйна

В четвъртък украинците изключиха домакинските уреди, увиха се в одеяла, с цел да се стоплят, и останаха непокорни, защото се сблъскаха с първите национални спирания на електрозахранването от началото на войната, отбелязва Reuters.

В отговор на настояванията на президента и държавното управление, градовете ограничиха електроснабдяването и използването на електрическа енергия, с цел да могат енергийните компании да ремонтират енергийните уреди, наранени от вълната от съветски въздушни удари.

Градове, измежду които столицата Киев и Харков в североизточната част на страната, оповестиха, че с настъпването на зимата ще лимитират потреблението на електрически публичен превоз, като да вземем за пример тролейбуси, и ще понижат честотата на влаковете на метрото.

" Изключихме всички електрически уреди вкъщи. Към това би трябвало да се отнасяме доста съществено. Досега не сме употребявали отоплителния апарат ", споделя Людмила, 75-годишна жителка на Киев.

" Купихме нови завивки, възглавници, приготвяме се. Не знам какво друго да върша. Не мисля, че можем да купим генератор. Нямам визия по какъв начин ще се стоплим ".

Казва, че е слушала препоръки по малкия екран по какъв начин да се стопли и е живяла с вяра.

" Купихме свещи, надяваме се да купим таблетки за гориво. Надявам се, че всичко ще бъде наред ", сподели тя.

Шестдесетгодишната Олга съобщи на автобусна спирка в Киев, че е подготвена да върви пешком, в случай че публичният превоз бъде спрян поради напъните за икономисване на сила.

" Предполагам, че може да се наложи да вървя пешком. Не е надалеч, единствено една спирка ", сподели тя.

Проектантът Михайло Холовенко беше сложил свещ в жилището си в Киев, до момента в който зареждаше телефоните си преди плануваните спирания на електрозахранването в града.

" Руснаците нахлуха в страната ни, има доста яд против съветските водачи и съветския народ. Но ние сме подготвени за спирания. Имаме свещи, имаме заредени захранващи акумулатори. Украйна е заредена, с цел да победи ", сподели той.

От кабинета на президента Володимир Зеленски обявиха в сряда, че потреблението на електрическа енергия би трябвало да бъде сведено до най-малко от 7 до 23 ч. и че са вероятни краткотрайни спирания на електрозахранването, в случай че това не бъде направено.

Зеленски, който твърди, че въздушните удари са развалили 30 % от електроцентралите в Украйна от 10 октомври насам, прикани обществеността да ограничи потреблението на електрическа енергия във вечерната си тирада към нацията в сряда.

 

ДТЕК, главен снабдител на електрическа енергия в Киев, съобщи на потребителите, че ще направи всичко допустимо спиранията да не продължат повече от четири часа. Но североизточната област Суми, която граничи с Русия, съобщи, че ще остане през целия ден - от 7 до 23 ч. - без вода, електрически превоз и улично осветяване.

" Наблюдаваме спад в потреблението ", съобщи министърът на енергетиката Герман Халушченко. " Виждаме непринудено понижаване. Но когато то не е задоволително, сме принудени да въведем насилствени спирания ".

От централния град Полтава оповестиха, че полицията ще патрулира, с цел да ревизира дали предприятията изключват осветлението си. На тези, които не са го създали, ще им бъде прекратено електрозахранването, оповестиха от градския съвет.

Предвид очертаващата се тежка зима, която се обрисува да настъпи след нашествието на Русия на 24 февруари, държавният център за прогнозиране на времето даде лъч вяра на украинците.

Той съобщи, че тази зима температурите може да са малко по-високи от междинните и че вероятността за дълги интервали на доста студена зима е " доста дребна ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР