В четвъртък тази седмица, в 16:30 часа българско време, светът

...
В четвъртък тази седмица, в 16:30 часа българско време, светът
Коментари Харесай

Чакаме нова ера в науката? Ще обявят откриването на гравитационните вълни

В четвъртък тази седмица, в 16:30 часа българско време, светът евентуално ще разбере за най-голямото научно изобретение на тази година, а допустимо – и за няколко години напред.

След като през септември бяха пуснати осъвременените детектори на обсерваторията LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory), в научния свят започнаха да пълзят клюки за откриването на.

Беше обявено, че детекторът на лабораторията в Съединени американски щати е съумял да фиксира прекосяването на една или няколко гравитационни талази. За това писа в своя Twitter известният космолог от Аризонския университет Лоурънс Краус. Макар че пресслужбата на LIGO нито удостовери, нито отхвърли.

В петък Краус още веднъж, че на 11 февруари във Вашингтон е планувана специфична конференция, на която ще бъде оповестено откриването на гравитационните талази. „ Нова епоха в астрономията “? – с такива думи приключва своя тиут ученият.

В LIGO не са обявили никакви мероприятия за медиите, само че прецизирали, че ще предупредят авансово за мястото и времето на конференцията. Отказали да разясняват и 15 учени от колаборацията, до момента в който не бъде направено публично съобщение.

Пресконференцията, на която ще бъде оповестено откритието, ще се състои в четвъртък, 11 февруари, в 16:30 часа българско време в Националния пресклуб във Вашингтон, оповестява Rambler News Servicе, като се базира на прессъобщение на Американското астрономическо общество. В конференцията ще вземат участие учени от колаборацията LIGO, Калифорнийския софтуерен институт и Масачузетския софтуерен институт.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР