В четвъртък стартира нова кампания, призоваваща САЩ да не продават

...
В четвъртък стартира нова кампания, призоваваща САЩ да не продават
Коментари Харесай

Гръцката диаспора в САЩ: Не давайте бойни самолети на Турция

В четвъртък започва нова акция, призоваваща Съединени американски щати да не продават американски бойни самолети F-16 и комплекти за рационализация на Турция , " до момента в който Анкара не покаже сходство с американското и интернационалното право " . Тази акция е инициирана от организации на гръцката диаспора в Съединени американски щати, написа електронното англоезично издание на гръцкия вестник Катимерини.

Използвайки хаштага #NoJetsForTurkey, акцията приканва американските жители да подадат петиция до сенаторите си, с цел да изискат да се опълчват на настояването на Турция.

Припомняме, че в подмяна на изключването на Анкара от програмата за изтребителите F-35. От Съединени американски щати се пробваха да повлияят на Турция след покупката от Русия на зенитни ракетни системи С-400 , през 2019 г отхвърлиха да й продадат изтребители F-35. Това даде противоположен резултат - тогава се появиха информации за това, че Анкара преглежда опцията да закупи самолети от ново потомство в Москва

" Турция е обезсърчителен съдружник, на който към този момент е неразрешено да купува бойни самолети поради закупуването на съветски системи за противовъздушна защита С-400. Трябва да се уверим, че Турция не може да закупи F-16 или комплекти за тяхното надграждане, до момента в който не покаже сходство с американското и интернационалното право ", се споделя от уредниците на акцията.

" Турция освен закупи съветска система за противоракетна защита в директна съпротива на ползите на НАТО, само че също по този начин продължава противозаконната си окупация на Кипър и непрекъснатите си закани против въздушното пространство и територия на Гърция. Накратко, държанието на Турция в района не би трябвало да бъде възнаградено с такава продажба. Продажбата на F-16 или комплекти за рационализация на Турция ще сътвори рисков казус, " декларират 10 гръцки организации в Съединени американски щати.

Анкара бе поръчала повече от 100 самолета F-35 , също създадени от Lockheed Martin, само че бе изключена от програмата през 2019 година, откакто закупи съветски системи за противоракетна защита С-400.

Десетилетното партньорство сред съдружниците от НАТО мина през невиждан ужас през последните пет години заради различия по отношение на политиката в Сирия , по-близките връзки на Анкара с Москва , военноморските й упоритости в Източното Средиземноморие , обвиняванията на Съединени американски щати против държавна турска банка и ерозия на правата и свободите в Турция.

Още тогава се очакваше , че настояването за самолети евентуално ще срещне компликации при приемането на утвърждение от Конгреса на Съединени американски щати , където настроенията към Турция мощно се утежниха през последните години, основно заради закупуването на С-400 и проблемите в региона на правата на индивида.

В тези настроения обаче настъпи смяна, откакто Турция въпреки всичко застана на страната на НАТО в позицията на Алианса във връзка с съветската експанзия в Украйна и стартира да доставя модерни дронове " Байрактар " на Киев.
 Турция отхвърля да
Турция отхвърля да " изгори всички мостове " с Русия

Ердоган още веднъж е приказвал с Путин
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР