В четвъртък през страната ще преминава студен атмосферен фронт и

...
В четвъртък през страната ще преминава студен атмосферен фронт и
Коментари Харесай

Очакват се порои и градушки! Оранжев код за опасно време 8 области

В четвъртък през страната ще минава леден атмосферен фронт и захлаждането ще продължи. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има превалявания - в обособени региони обилни по количество, с гръмотевици и краткотрайно увеличаване напразно. Има условия и за градушки. Това демонстрира прогнозата за времето на Национален институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките.

Оранжев код за интензивни превалявания, съпроводени с гръмотевици, е в действие през днешния ден за 8 области в страната - Русе, Търговище, Велико Търново, Габрово, Хасково, Стара Загора, Кърджали и Смолян. Очакваните количества превалявания там са сред 35 и 50 л/кв. м, а в планинските региони на областите и повече.

Жълт код за интензивни превалявания, съпроводени с гръмотевици, пък е в действие за 7 области в страната през днешния ден. Очакваните сумарни количества са сред 15 и 30 л/кв. м, а в обособени региони и повече. Кодът е в действие за областите Пазарджик, Пловдив, Ловеч, Разград, Сливен, Ямбол и Бургас.

Ще духа до сдържан вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са най-вече сред 22° и 27°. През нощта преваляванията, основно в Източна България, ще продължат. Атмосферното налягане е доста по-ниско от междинното за месец юли, вечерта ще стартира да се покачва.

По Черноморието към и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачността. Ще превалява дъжд, съпроводен с гръмотевици. Ще духа сдържан северозападен вятър. Максималните температури по морския бряг ще са 27-29°. Температурата на морската вода е 24-26°. Вълнението на морето ще е към 2 бала.

В планините облачността ще е забележителна. Ще има превалявания, тук-там обилни по количество и съпроводени с гръмотевици. Ще духа мощен, краткотрайно плевел северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 17°, на 2000 метра – към 12°.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР