В четвъртък правителството на САЩ трябваше да достигне лимита си

...
В четвъртък правителството на САЩ трябваше да достигне лимита си
Коментари Харесай

Правителството на САЩ достигна лимита на дълга

В четвъртък държавното управление на Съединени американски щати трябваше да доближи лимита си от 31,4 трилиона $ на фона на опълчването сред следената от републиканците Камара на представителите и демократите на президента Джо Байдън, което може да докара до фискална рецесия след няколко месеца, съобщи Ройтерс, цитира Топ вести.

Републиканците, които неотдавна получиха болшинство в Камарата на представителите, се стремят да употребяват избрания от Конгреса таван на федералния дълг, с цел да наложат съкращения на разноските от Байдън и ръководения от демократите Сенат.

Крайният период в четвъртък няма да има непосреден резултат, защото чиновниците на Министерството на финансите са подготвени да стартират да ползват изключителни ограничения за ръководство на паричните средства, с цел да предотвратят банкрут. По-сериозните опасности ще се появят по-близо до юни, когато държавното управление наближи така наречен дата Х, след която Министерството на финансите ще изчерпи опциите си за незабавни маневри.

Преди този краен период не е имало признаци, че някоя от страните е склонна да се огъне.

" Това е нещо, което би трябвало да се направи без условия. Не би трябвало да преговаряме към него. Основно обвързване на Конгреса е да го направи ", съобщи пред кореспонденти прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Вместо това републиканците преследват проект за  " приоритизиране на дълга ", който ще се стреми да предотврати банкрута, като призове Министерството на финансите да даде приоритет на заплащанията по дълга и вероятно на други цели като общественото обезпечаване и Medicare. Това е в случай, че лимитът бъде нарушен по време на договарянията. Републиканците се надяват да приключат с правенето на законодателството до края на март.

Перспективата за водене на договаряния породи опасения във Вашингтон и на Уолстрийт за яростна битка за тавана на дълга през тази година, която може да бъде най-малко толкоз разрушителна, колкото продължителната борба през 2011 г. Битката докара до намаление на кредитния рейтинг на Съединени американски щати и години на насилствени съкращения на вътрешните и военните разноски.

" Няма да обявим банкрут по дълга. Имаме опция да се оправим с обслужването и заплащането на лихвите си. Но по същия метод не трябва сляпо да усилваме тавана на дълга ", заяви пред Ройтерс представителят Чип Рой, водещ реакционер.

Рой отхвърли опасенията за осуетяване на пазарите и риск от криза.

" Това е, което споделят всякога. Това е като по часовник ", сподели Рой в изявление. " Ние към този момент се движим към криза. Въпросът е по какъв начин ще наподобява тя - в случай че комбинацията от парична и фискална политика не ни избави от нелепостта, че сме похарчили толкоз доста пари. "

През 1939 година Конгресът одобри изчерпателен таван на дълга - законоустановения оптимален размер на дълга, който държавното управление може да емитира - с желанието да ограничи неговото повишаване. Мярката не реализира този резултат, защото на процедура Конгресът третира годишния бюджетен развой, като вземането на решение за това какъв брой пари да се похарчат - настрана от тавана на дълга. Той всъщност се съгласява да покрие разноските по авансово утвърдените разноски.

Очаква се договарянията за установяване на целите на дълга и разноските да стартират с цялостна мощ едвам след завръщането на законодателите във Вашингтон през идната седмица.

Планът на републиканците приканва за балансиране на федералния бюджет за 10 години посредством ограничение на дискреционните разноски до нивото от 2022 година Това включва и потребление на надзора на Камарата на представителите за установяване на федералните стратегии, които могат да бъдат отстранени или понижени в законопроектите за разноските. Очаква се да излязат от Комисията по бюджетните заеми на Камарата на представителите по-късно тази година.

Междувременно републиканците от Камарата на представителите се заричат да отхвърлят огромните законопроекти за финансиране на държавното управление, импортирани от водача на болшинството в Сената Чък Шумър, сходни на двупартийния пакет " омнибус " на стойност 1,66 трилиона $, който Конгресът одобри в края на предходната година.

Представители на Белия дом също по този начин означават, че републиканците в Конгреса са подкрепили многократното увеличение на тавана на дълга, когато републиканецът Доналд Тръмп бе президент.

Според министъра на финансите Джанет Йелън Конгресът и Белият дом евентуално имат време до началото на юни да намерят съглашение за финансирането на държавното управление, преди Вашингтон да би трябвало да се изправи пред призрака на първия в историята банкрут.

" Оптимисти сме, че демократите ще седнат на масата и ще договарят добросъвестно ", съобщи представителят на републиканците Бен Клайн, който управлява консервативна работна група по въпросите на бюджета и разноските. " Има доста благоприятни условия за договаряния, когато става въпрос за стъпки, които могат да бъдат подхванати за справяне с фискалната рецесия, в която се намираме. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР