В четвъртък от 11.00 часа ще се състои откриване зала

...
В четвъртък от 11.00 часа ще се състои откриване зала
Коментари Харесай

Откриват зала за ерготерапия във Варна

В четвъртък от 11.00 часа ще се състои разкриване зала за ерготерапия, осъществена със средства от дарителска платформа Подкрепи.бг и Специално учебно заведение за възпитаници с нарушено зрение " Проф. доктор Иван Шишманов “ – Варна, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус " . В залата за ерготерапия с повърхност 44 кв. м., на стойност - 37 824 лв., са инсталирани: сетивни панели, висящи люлки, комбинирана стена за катерене, ролкова пързалка, великански валяци и  други уреди, съобразени с възрастта, уврежданията и двигателните умения на учениците.

Ерготерапията е просвета, която е ориентирана към включване на деца и възрастни в действия, които са значими и значими за тях. Ерготерапевта дава поддръжка в посока на асимилиране на нужните умения и познания, за присъединяване в тези действия и не на последно място основаване на условия за автономия и самостоятелност при осъществяването им.

Ерготерапията постоянно е самостоятелна терапия, взимаща под внимание самостоятелните положения и увреждания на децата. Тя е съобразена с потребностите и стремежите на детето учебна среда. Ерготерапията може да помогне в развиването на опциите и за справяне с дейностите в всекидневието, да помогне на учениците да открият очарованието от напредъка в живота.

През ранните години се слагат основите за независимото справяне с ежедневните задания и това е интервалът, в който децата учат и развиват разнообразни умения главно през игра. Тези умения са взаимосвързани и забавянето при придобиване на някои от тях постоянно има второстепенен резултат за доста други, в това число за сполучливото включване в учебно заведение. Ерготерапията може да помогне да бъдат избегнати или преодолени тези усложнения в развиването.

Тези действия са свързани с три съществени сфери – игра, учене и самообслужване при децата. Ерготерапевтичната процедура, живо се интересува от взаимоотношението сред личността, средата и активността и това кара ерготерапевта да направи оценка на всеки един детайл и тяхното взаимодействие, с цел да се направи проект за деяние в посока поддръжка и терапия, като крайната цел е детето, да бъде оптимално независимо и без значение по време на присъединяване в дейностите от всекидневието.

Ерготерапията може да помогне на децата, които имат усложнения с координацията, фокусирането и организирането на дадена активност. Тя също може да помогне на децата, които се затрудняват да управляват личните си дейности и държание и/или мъчно интегрират другите тласъци идващи от средата. Решаващо значение има при избрани усложнения свързани с ученето и вниманието, с които децата се борят в учебно заведение и в всекидневието си. Работи се за финна и груба моторика като: потребление на четка за зъби, обличане, скачане, катерене, писане на дъска и нареждане на раницата.

Подкрепи.бг е транспарантна онлайн дарителска платформа, която е построена от доброволци, които са експерти в разнообразни области (ИТ, дизайн, маркетинг, право, финанси, обществени действия и др.). Идеята за платформата се заражда в края на 2020 година след регистрирана потребност от дарителска платформа, на която хората да имат доверие. След задълбочено изследване на особеностите, потребностите и провокациите в региона на онлайн дарителството и дарителството в България като цяло, в средата на 2021 година стартира усилена работа по техническото създаване на платформата. След близо година и половина упорита работа на войска от доброволци от цяла България и няколко организации-партньори като Суперхостинг и СофтУни, през Август 2022 година платформата започва публично с две пилотни акции за дарения. Една от тези две акции и първата сполучливо събрала средства е акцията за създаване на стая за ерготерапия в помощ на децата с нарушено зрение от Специално учебно заведение за възпитаници с нарушено зрение Проф. доктор Иван Шишманов “ в гр. Варна. Към днешна дата на платформата може да се намерят 5 дейни и 3 сполучливо завършили акции. Платформата към момента е в развой на развиване и всички акции, които са на нея са авансово проучени, а тяхното осъществяване оценено от екипа, с цел да се откри най-оптималната формула за бистрота, която е в основата на Подкрепи.бг.

Обща стойност на залата за ерготерапия– 37 824 лв..

За строително-монтажни работи - 18 004.00 лв. от дарителска платформа Подкрепи.бг. и 19 820 лв. от Специално учебно заведение за възпитаници с нарушено зрение " Проф. доктор Иван Шишманов “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР