В четвъртък народните представители се събират на извънредно заседание на

...
В четвъртък народните представители се събират на извънредно заседание на
Коментари Харесай

Протест пред парламента с искане за промени в НПК

В четвъртък народните представители се събират на изключително съвещание на правната комисия, с цел да обсъдят измененията в Закона за отбрана от домашното принуждение и ще бъдат посрещнати от протестиращи, които упорстват измененията да бъдат признати, заяви БГНЕС.

Протестиращите се събират пред Народното събрание, с цел да припомнят, че народът ясно е декларирал своето опълчване на насилието, учредено на пола, само че и с цел да са сигурни, че този път депутатите ще имат смелостта да гласоподават по този начин нужните промени в Наказателен кодекс и ЗЗДН.

Основни претенции на протестиращите са неотложно включване на “интимен сътрудник ” към кръга на лицата, потърпевши от домашно принуждение, които могат да търсят отбрана по ЗЗДН; основаване на спешни центрове за потърпевши от принуждение във всяка една област в страната в оптимално къси срокове; националният съвет за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение, обещан в ЗИД на ЗЗДН, да стартира да работи в границите на идващите седмици; неотложно въвеждане на дефиниции за фемицид, принуждение, учредено на пола и закононарушения от ненавист, осъществени на основата на пола, в Наказателния кодекс; основаване на правна рамка за адресиране на психическото, икономическото принуждение и всички други форми на принуждение против дами, които са оттатък физическото посягане - единственият тип принуждение, учредено на пола, разпознато от наказателното законодателство на България все още, както и въвеждане на наложителни часове по полово обучение в учебната стратегия, което ще работи като превантивна мярка против полов тормоз

БГНЕС напомня, че на 31 юли в цяла България се организираха манифестации и шествия в поддръжка на момичето с 400 шева – жертва на нечовечен садист от Стара Загора. Законови промени, съответно правораздаване и цялата суровост на закона. За това стачкуваха жители събрали се пред Съдебната палата в поддръжка на потърпевшото 18-годишно момиче от Стара Загора, което бе нападнато с макетно ножче от 26-годишния Георги Георгиев.

На 26 юни към 23:30 ч. в полицията е получен сигнал от съседка на момичето, че то е потърсило помощ от нея. Младата жена била с голям брой порезни рани и щедро кръвотечение. Момичето било настанено в болница. Задържаният Георги Георгиев е изпратил закани за ликвидиране два дни преди нещастието. Това е станало посредством интернет приложение. На 24 юни обвиненият е изпратил известие с текст „ Направо те умъртвявам ”. На 25 юни известието гласяло „ Ще ти закача главата ”, а на идващия ден е осъществено насилието.

На 5 юли е гледан процесът против Георгиев. Тогава избраният прокурор упорства, че мярката за неотклонение „ задържане под стража ” във връзка с обвинения е незаконосъобразна. От своя страна посоченият за причинител изяснява, че не е отговорен и упорства да излезе на независимост, с цел да се грижи за детето и жена си. „ Считам, че определението на Старозагорски областен съд, с което е взета мярка за неотклонение „ Задържане под стража ” и не следва да бъде доказано, защото от събраните по делото доказателства, в частност от направената съдебно-медицинска експертиза, е видно, че на потърпевшата не е породена междинна телесна щета, каквото е обвиняването за осъществено тъкмо такова закононарушение. Ако се касае за осъществено закононарушение „ лека телесна щета ”, евентуално то би било от частен темперамент, заради което смятам, че определението следва да бъде анулирано ”, споделя прокурорът по делото при започване на съвещанието.

„ Моля да се промени мярката ми за неотклонение. Да не съм арестуван, тъй като няма да преча на следствието по делото. Не съм отговорен, желая да се разбере всичко. Имам малко дете и ме чака, жена ми чака на мен и по тази причина желая да ми се смени мярката ”, са думите на Георги в правосъдната зала.

Районна прокуратура-Стара Загора през днешния ден внесе искане в съда за задържане на обвинения Георги Георгиев за отправени закани с ликвидиране по отношение на 18-годишно момиче. Междувременно стана ясно, че обвиненият за нападението над 18-годишното момиче в Стара Загора Георги Николаев, има предходни прегрешения. Впоследствие Районният съд взе решение да го остави в ареста поради отправени закани за ликвидиране, които са направени преди упражненото принуждение над младата жена. На 1 август беше преустановен трудовият контракт на лекаря, изготвил здравната експертиза на 18-годишното момиче от Стара Загора до привършване на следствието.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР