В четвъртък Израел ще трябва да се защити пред най-висшия

...
В четвъртък Израел ще трябва да се защити пред най-висшия
Коментари Харесай

Израел се изправя пред Международния съд по обвинение за геноцид в Газа

В четвъртък Израел ще би трябвало да се отбрани пред най-висшия съд на Организация на обединените нации против обвиняванията в геноцид в Газа на фона на първия обществен отвод на министър-председателя Бенямин Нетаняху на апелите на някои десни министри за непрекъсната окупация на анклава.

Докато войната на Израел в Газа продължава да бушува, Международният съд в Хага, прочут още като Световен съд, се чака да организира в четвъртък и петък чувания по дело, заведено от Южна Африка през декември. В него се твърди, че войната на Израел против бойците на „ Хамас “ в Газа нарушава Конвенцията за геноцида от 1948 година, оповестява CNBC.

" Утре Държавата Израел ще се яви пред Международния съд, с цел да разсее неуместната клюка на Южна Африка, защото Претория дава политическо и правно покритие на насилствения режим на „ Хамас “, декларира представителят на израелското държавно управление Ейлон Леви в сряда.

Изслушванията ще обиден извънредно настояването на Южна Африка за изключителни ограничения, с които да се разпореди на Израел да прекрати военните си дейности в Газа, до момента в който съдът прегледа делото всъщност - развой, който може да отнеме години. Колумбия и Бразилия показаха поддръжката си за Южна Африка късно в сряда.

Израелската войска стартира офанзивата си, откакто на 7 октомври бойци на „ Хамас “ направиха трансгранично нахлуване, при което съгласно Израел са били убити 1200 души, а 240 са били отвлечени. Оттогава насам израелските сили опустошиха огромна част от Газа и съвсем всички 2,3 млн. души бяха прогонени от домовете си, което докара до филантропична злополука. Повече от 23 000 палестинци са били убити.

В навечерието на чуванията Нетаняху за първи път обществено се разгласи срещу апелите на десните членове на неговото държавно управление, в това число министъра на финансите Безалел Смотрич и министъра на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, палестинците да бъдат принудени да изоставен „ непринудено “ Газа, като освободят място за заселване на израелци там.

Макар че тази позиция е формалната политика на Израел, предходните мнения на Нетаняху по отношение на непрекъснатата окупация на Газа са непоследователни и от време на време непрозрачни.

" Искам да направя няколко неща безусловно ясни: Израел няма желание да окупира непрекъснато Газа или да разселва цивилното ѝ население ", декларира Нетаняху в X. " Израел се бори с терористите от „ Хамас “, а не с палестинското население, и го вършим в цялостно сходство с интернационалното право. "

В сряда Йордания и Египет предизвестиха, че се опълчват на всякаква повторна израелска окупация на Ивицата Газа и приканиха на изселените поданици да бъде разрешено да се върнат по домовете си. Теази позиция пристигна от най-високо равнище – по време на среща сред йорданският крал Абдула и египетският президент Абдел Фатах ас Сиси.

Иначе сраженията в Газа наподобяват толкоз интензивни, колкото в никакъв случай до момента. Израелските удари в южната и централната част на Ивицата се ускориха в сряда макар обещанието на Израел, че ще изтегли част от войските си и ще премине към по-целенасочена акция, и молбата на съдружника му Вашингтон да понижи цивилните жертви.

Главният боен представител на Израел контраадмирал Даниел Хагари показва по време на ефирен брифинг късно в сряда, че военните са съсредоточили интервенциите си върху Хан Юнис и бежанските лагери в центъра на региона.

В финален образец за разрастването на тримесечната война американските и английските военни кораби в Червено море отблъснаха най-голямата до момента офанзива на йеменските хути, които настояват, че работят в поддръжка на Газа. Вашингтон и Лондон обявиха, че са свалили 21 безпилотни самолета и ракети, ориентирани към морските пътища.

Късно в сряда Съветът за сигурност на Организация на обединените нации утвърди резолюция, в която се изисква хутите неотложно да прекратят офанзивите против корабоплаването.

Тази седмица Израел съобщи, че възнамерява да стартира да изтегля войските си, най-малко от северната част на Газа, след седмици на напън от страна на Съединени американски щати да ограничи интервенциите си и да премине към по-целенасочени удари. Въпреки това Световната здравна организация анулира планувана задача за оказване на здравна помощ в Газа поради съображения за сигурност - шестата сходна анулация в границите на две седмици.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, който е на четвъртото си пътешестване в района от началото на войната, в сряда посети Рамала в окупирания от Израел Западен бряг и се срещна с палестински водачи, в това число с президента на Палестинската автономност Махмуд Абас.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР