В четвъртък членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще проведат

...
В четвъртък членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще проведат
Коментари Харесай

Боян Магдалинчев, ВСС: Официално не сме обсъждали позицията на президента

В четвъртък членовете на Висшия правосъден съвет (ВСС) ще проведат повторното гласоподаване за претендента за основен прокурор на България Иван Гешев. По този мотив и с цел да обясни детайлности за процедурата в студиото на " Още от деня " гостува Боян Магдалинчев, представител на Висш съдебен съвет.

По думите на Магдалинчев позицията на президента не е обсъждана публично във Висш съдебен съвет.
Боян Магдалинчев, представител на Висш съдебен съвет: Най-вероятно може да е ставало въпрос сред обособени членове на Висш съдебен съвет, по този начин както се разяснява и в общественото пространство указът на президента. Но публично събиране по този въпрос или приемане на някаква позиция не е имало изобщо.
Процедурата на този стадий ще бъде по-различна от миналата, която беше извършена на 24 октомври.

Боян Магдалинчев: Сега няма да има нито отчети на двете комисии, нито ще има показване на господин Гешев още веднъж, нито ще има задаване на въпроси. Ще има гласоподаване. Г-н Гешев тогава отговаряше 6 часа на всички въпроси, които бяха сложени документално от неправителствените организации, от обособени персони, а по този начин също и от членовете на Висш съдебен съвет по време на самото съвещание. На този стадий на процедурата такива въпроси няма да се задават.Ще стане едно обсъждане сред членовете на Висш съдебен съвет, след което ще има гласоподаване.
Процедурата ще продължи от приемането на указа на президента, след което ще стартира самото гласоподаване.
Боян Магдалинчев: Вече сме в етап на наново гласоподаване, при което, в случай че претендентът за основен прокурор не събере изискуемото болшинство от най-малко 17 гласа, то тогава процедурата се приключва. Вече след този миг ще започва нова процедура, с нови претенденти. Може и този претендент да взе участие, няма никакъв проблем.Ако претендентът за основен прокурор събере най-малко 17 гласа в негова поддръжка, неотложно Висш съдебен съвет ще изпрати решението на пленума на Висш съдебен съвет на президента за издаването на декрет за назначение на основен прокурор.
Магдалинчев добави, че съгласно него президентът няма желание да сезира Конституционния съд.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР