В четвъртък австрийският законопроект за задължителна ваксинация премахна последното си

...
В четвъртък австрийският законопроект за задължителна ваксинация премахна последното си
Коментари Харесай

Първата държава от ЕС налага окончателно задължителна ваксинация срещу Covid

В четвъртък австрийският законопроект за наложителна имунизация отстрани последното си парламентарно затруднение по пътя си да стане закон. Горната камара на Народното събрание - Федералният съвет - гласоподава с 47 срещу 12 в интерес на закона. Дясната Партия на свободата беше на практика единствената, която се опълчи на самодейността, оповестява RT.

Сега се чака законопроектът да бъде подписан от австрийския президент Александър Ван дер Белен и най-сетне да влезе в действие през идващите няколко дни; евентуално още в събота, съгласно австрийските медии. Законът, признат от Долната камара на 20 януари, в началото се очакваше да влезе в действие на 1 февруари.

Това ще изисква всеки възрастен австриец – като се изключи бременни дами или тези, освободени по медицински аргументи – да бъде имунизиран против Covid-19. Тези, които откажат да го създадат, могат да бъдат изправени пред финансови наказания, като оптималните санкции възлизат на €3600 ($4,000).

Малко обаче ще се промени за австрийците доникъде на март, защото всички жители първо ще бъдат осведомени за мярката посредством писма, изпратени от управляващите. Австрийските правоприлагащи органи ще изискват документи за имунизация по време на рутинни инспекции от 16 март.

Ако обещано лице не показа годно уверение, полицията ще рапортува на управляващите. Четири такива административни производства за календарна година могат да доведат до санкция, съгласно австрийския вестник OE24.

Законопроектът планува и така наречен „ трета фаза “, която може да бъде разпоредена от здравния министър според от обстановката с пандемията. Като част от тази фаза всички австрийци, които няма да бъдат имунизирани на избрана дата и нямат годни аргументи за освобождение, автоматизирано ще бъдат санкционирани най-малко два пъти годишно.

Законопроектът също по този начин ще даде право на управляващите да поддържат база данни за имунизационния статус на всеки жител и датата на приключване на този статут, която може да бъде търсена от чиновници. Законът би трябвало да остане в действие до 2024 година

Виена за първи път предложи наложителна имунизация през ноември 2021 година, когато Австрия имаше равнище на имунизация под междинното за Европа. Оттогава обстановката се промени и над 75% от австрийците са получили най-малко една доза ваксина, съгласно държавната статистика.

Над 68% от австрийците се смятат за изцяло имунизирани и имат документ за дейна ваксина, оповестява държавното управление. Почти 4,5 милиона от популацията с 8,9 милиона души също са получили бустерна инжекция. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР