В четвъртък, 30 март, президентът на Украйна Володимир Зеленски ще

...
В четвъртък, 30 март, президентът на Украйна Володимир Зеленски ще
Коментари Харесай

В четвъртък Зеленски говори пред парламента на Австрия

В четвъртък, 30 март, президентът на Украйна Володимир Зеленски ще се обърне към Националния съвет на Австрия посредством видеоконферентна връзка, заяви " Укринформ ".

Главата на украинската страна ще произнесе видеообръщение към австрийския парламент не по време на постоянната сесия на долната камара, а в границите на така наречен " парламентарно събитие " по покана на ръководителя на Националния съвет Волфганг Съботка. Това се дължи на обстоятелството, че речта на Зеленски на сесията към момента е блокирана от крайнодясната и проруската Австрийска партия на свободата (FPÖ).

Предвижда се събитието да стартира в 09:05 ч., след което президентът на Украйна ще произнесе своето послание. След това ще се проведат диспути, в границите на които ще бъдат препоръчани да се изкажат представители на парламентарните фракции.
 Зеленски: Украйна стана още по-силна, а врагът ѝ - още по-изолиран
Зеленски: Украйна стана още по-силна, а врагът ѝ - още по-изолиран

Това съобщи президентът в последното си послание

Очаква се също в четвъртък да бъде прегледан и въпросът за даването на украинските бежанци на безграничен достъп до австрийския пазар на труда.

Така Австрия ще стане една от последните страни членки на Европейски Съюз, чийто парламент ще чуе послание на украинския водач. В момента от 27-те страни в Европейския съюз, като се изключи Австрия, единствено България и Унгария към момента не са дали на украинския президент такава опция.

По-рано през март 2022 година партиите, показани в австрийския парламент, не съумяха да реализират съглашение дали да поканят президента да приказва пред Националния съвет. Либералната партия Neos излезе с самодейността, която не откри поддръжка от дясната популистка и проруска Партия на свободата на Австрия (FPÖ), до момента в който Социалдемократическата партия на Австрия (SPÖ) зае позиция за отсрочване на въпроса.
 Президентът на Австрия дойде в Киев
Президентът на Австрия дойде в Киев

Ван дер Белен твърди, че Украйна не е забравена

Това държание на двете парламентарни партии провокира съществени рецензии измежду австрийците и някои политически сили. Председателят на Националния съвет Волфганг Соботка тогава заявява подготвеност да предложения украинския водач за тирада незабавно щом има съглашение сред фракциите.

Ръководителят на Националния съвет добави, че при всички случаи съветският президент Владимир Путин няма да получи опция да приказва пред австрийския парламент, даже и хипотетично да желае.

" Ние не сме тук, с цел да разпространяваме най-разнообразни отзиви. Не би трябвало да изкривяваме обстоятелствата. Не може да има право да приказва в австрийския парламент някой, който оправдава военни закононарушения или може би даже е давал заповеди за осъществяването им ", сподели той. 
 Арест на Путин е равностоен на оповестяване на война, безапелационен е Медведев
Арест на Путин е равностоен на оповестяване на война, безапелационен е Медведев

Според него Международният углавен съд е юридическо нищожество
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР