В четвъртък, 14 ноември, Висшият съдебен съвет ще гласува повторно

...
В четвъртък, 14 ноември, Висшият съдебен съвет ще гласува повторно
Коментари Харесай

ВСС гласува повторно кандидатурата на Иван Гешев в четвъртък

В четвъртък, 14 ноември, Висшият правосъден съвет ще гласоподава наново кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор. Това излиза наяве от дневния ред на плануваното за тази дата съвещание на Пленума на Висш съдебен съвет по предписание на правосъдния министър Данаил Кирилов.

Припомняме, на 24 октомври 2019 година след десетчасово съвещание, на което бе изслушан претендентът на основен прокурор, Висшият правосъден съвет гласоподава и избра Иван Гешев с резултат 20 " за " и 4 " срещу ".

След избора във Висш съдебен съвет процедурата продължава с предложение до президента, който назначава с декрет определения претендент. Самият декрет се обнародва в " Държавен вестник ". Държавният глава има пълномощието да не подпише указа и да върне процедурата във Висш съдебен съвет. Той може да направи това единствено един път, като при прегласуване на същата кандидатура във Висш съдебен съвет, президентът е длъжен да одобри и подпише указа за назначението.

На 7 ноември президентът с изказване отхвърли да подпише указа за назначение на Иван Гешев и върна процедурата във Висш съдебен съвет. Ден по-късно той акцентира, че отговорността за основен прокурор е на Висш съдебен съвет. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР