В четвъртък, 14‐и април, от 19 часа в залата на

...
В четвъртък, 14‐и април, от 19 часа в залата на
Коментари Харесай

Динамика и хумор със съвременно звучене в "Севилският бръснар" в Бургаската опера в четвъртък

В четвъртък, 14‐и април, от 19 часа в залата на Държавна опера – Бургас четвъртото зрелище на новата режисура на " Севилският бръснар ", комична опера в две дейности от Джоакино Росини, подсигурява букет от усмивки и висок градус на настроението. Двете министър председатели през м. октомври 2021 година, както и третият театър – през м. декември, минаха с предстоящ триумф и многочислена аудитория.

Съвременната свръхзабавна трактовка на една от най-обичаните опери е обогатена с детайли на обществена ирония – поднесена посредством изключително сполучливите и настоящо звучащи режисьорски попадения на доцент доктор Александър Текелиев, съчетани с истинската авангардна цялостна визия на спектакъла, дело на сценографа и костюмограф Денис Иванов.

Цялостният театрален артикул е шеметно влияние – креативният и артистичен екип е първокачествен, сценографията и костюмите са цветни, новаторски, грабващи сетивата, а музиката на Росини – гениална и постоянно настояща. Постановката е акумулирала креативна инерция с все по‐въздействащ заряд и продължава да придобива все по‐зрял образ.

Всички, които ще бъдат " забъркани " в прочувственото премеждие на бургаска сцена в четвъртък в залата на Бургаската опера, се готвят с приповдигнато въодушевление за следващото театрално предизвикателство. Зад диригентския пулт на 14-и април застава маестро Иван Кожухаров, който преди дни дирижира балета " Пахита " от Лудвиг Минкус и театралната кантата " Кармина Бурана " от Карл Орф на бургаска сцена. Всеизвестен факт е, че именитият маестро създава до съвършенство всеки подробност от партитурата – като създаване на динамичност, последователност, баланс, интелектуален заряд. Концертмайстор на чудесния оркестров състав ще бъде Ваня Златева, която предишния месец бе удостоена " Кристално огърлие " – най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

 Марян Йовански - Севилският бръснар Фигаро Марян Йовански - Севилският бръснар Фигаро Източник: Държавна опера-Бургас
Великолепен е и солистичният състав в четвъртък: баритонът Марян Йованоски, който бе същинска артистична хала на премиерния театър на 8-и октомври 2021 година, още веднъж влиза в облика на най-знаменития бръснар на всички времена – Фигаро, който е копие на Елвис Пресли и стилистиката на 70-те години на XX век. Блестящият баритон съумява да резервира всеки подробност от музикалния текст, като прибавя истинските линии към облика, който провокира същинска благосклонност и, несъмнено, доста смях.

Лирико-спинтовият тенор Николай Моцов /гост/ за четвърти път влиза в ролята на Граф /Шейх/ Алмавива. Колоритно, прочувствено въздействащо и с всеки минал театър – обогатено с нови артистични нюанси, е неговото театрално показване. Тенорът уголемява параметрите на комплицирания комичен облик с инвенции, които се вписват в цялостната идея на постановката и се посрещат задушевно от страна на публиката, зажадняла за занимателна автентичност.

 Йоана Кадийска - Розина Йоана Кадийска - Розина Източник: Държавна опера-Бургас
В ролята на своенравната очарователна флиртаджийка Розина влиза харизматичното мецосопрано Йоана Кадийска. Партията изисква филигранна вокална техника, изключителна лекост при интерпретацията и финес, а Кадийска се оправи безапелационно в нейната мечтана роля – на втората премиера на " Севилският бръснар " – на 26-и октомври 2021 година

 Йоана Кадийска - Розина Йоана Кадийска - Розина Източник: Държавна опера-Бургас
Баритонът Йордан Христозов дебютира в ролята на досадния Д-р Бартоло, чиито подмолни проекти се възпрепятствани от другарската задруга на Фигаро, Розина, Берта и всички забъркани в свръхзабавната сюжетната линия. Ролята на Д-р Бартоло е основна в цялостното развиване и изисква сериозен вокален и артистичен потенциал.

 Диман Панчев - Дон Базилио Диман Панчев - Дон Базилио Източник: Държавна опера-Бургас
Басът Диман Панчев още веднъж ще провокира гърмеж от страсти и откровен смях с облика на Дон Базилио. Диман Панчев влиза за четвърти път в ролята и брилянтно показва интригантските настройки и следствията от една майсторски измислена и отработена в социума клюка. Нона Кръстникова, сопран, която бе неотразима като Берта на премиерния театър – щокиращо шармантна и предизвикателно очароваща в ролята на икономката, която има афинитет към вино и мъже... и още нещо. Нона Кръстникова е чудесна и като музикално създаване на нелеката вокална партия.

Баритонът Бранимир Недков ще се показа още веднъж вихрено артистично и блестящо в функциите на Фиорелло и Офицера. Особено значима роля в сюжетното развития и цялостната режисьорка идея имат всички актьори от хоровия състав /с диригент Невена Михайлова/, всеки от които има самостоятелна артистична задача и извършва етюди, наситени с доста възприятие за комизъм.

 Севилският бръснар в Държавна опера-Бургас (1) Севилският бръснар в Държавна опера-БургасИзточник: Държавна опера-Бургас
Всеки един експерт от екипа, който стои зад приключената визия и послания на огромната режисура на " Севилският бръснар ", е събрал енергийния си заряд в хомогенна целокупност, и непроменяемо провокира откровена изненада и възхита у присъстващите на всяко зрелище. Мира Искърова ще извърши клавирните речитативи, помощник‐режисьори са Лина Пеева и Петър Тихолов, корепетитор – Илиана Тодорова, надписите са дело на Сребрина Славова, Дора Фъртунова е отговорник за реквизита и суфльор, за грима и перуките се грижи Калина Попова, която дебютира сполучливо в ролята на Берта на спектакъла през м. декември.

 Йоана Кадийска и Николай Моцов - Розина и Граф -Шейх Алмавива Йоана Кадийска и Николай Моцов - Розина и Граф -Шейх Алмавива Източник: Държавна опера-Бургас
Свежият, дръзновен, симпатично провокативен и предизвикателно новаторски театър на " Севилският бръснар " в четвъртък, 14-и април, ще хвърли за следващ път ръкавица към публиката – отваряйки щекотливи модерни тематики в ексцентричен прочит с привкус на обществена ирония с психически нюанси – напълно в ритъма на " стъпките на времето "...
Един положителен знак не остава неусетен по време на представленията на " Севилският бръснар " – измежду публиката участват много младежи, а това е сигурна индикация, че постановката дава отговор на упованията и усетите на едно потомство, което явно има потребност от изкуство, и то поднесено по друг метод.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР