В четвъртък, 13април, от 18:00 ч. в Екомузей. Аквариум, уредникът

...
В четвъртък, 13април, от 18:00 ч. в Екомузей. Аквариум, уредникът
Коментари Харесай

Археологът Деян Драгоев ще представи археологическото проучване на Кале Широково през 2022 г.

В четвъртък, 13април, от 18:00 ч. в Екомузей. Аквариум, уредникът от отдел „ Археология “ Деян Драгоев ще показа резултатите от археологическото изследване на Кале Широково през 2022г.

Късноантичната и средновековна цитадела е ситуирана на естествено предпазен скален нос, при сливането на реките Баниски и Черни лом. С целево финансиране от страна на Министерство на културата и Община Две могили е изследван сектор от главната крепостна стена с прилежащата ѝ кула № 2 и протейхизмата (спомагателна стена) на късноантичното барикада. Разкритите стени смайват със своите размери и техника на строеж. Изградени са от огромни до 2 м. в дължина каменни блокове, върху които археолозите откриват голям брой знаци, поставяни от античните майстори каменоделци. Документираната ширина на крепостната стена и кули е от 3,50 до 4,80 м., което я трансформира в най-широката известна понастоящем крепостна стена в днешните български земи. Благодарение на мощната си укрепителна система, построеното в средата наVв. барикада съумява да преживее аваро-славянските нашествия от края наVIв., трансформирайки се в една от трите засвидетелствани замъци в долината на р. Русенски лом с регистриран живот в първата половина на VII в.

През 2022 година екипът археолози съумява да изследва и част от средновековно жилище от времето на Второто българско царство.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР