В чест на Казанската икона на Пресвета Богородица На 4

...
В чест на Казанската икона на Пресвета Богородица На 4
Коментари Харесай

Иерархи на Българската Православна Църква отслужиха литургия на Патриаршеското Подворие


В чест на Казанската икона на Пресвета Богородица

На 4 ноември, в деня, когато се чества паметта на Казанската икона на Света Богородица Неврокопският митрополит Серафим възглави Божествената Света Литургия в храм „ Свети Николай " - Патриаршеско Подворие на Руската Православна Църква в София.

На митрополита съслужиха Браницкият свещеник Пахомий - ректор на Софийската духовна семинария, представителят на Московския и на цяла Русия Патриарх при Българския Патриарх архимандрит Вассиан (Змеев), проректорът на Софийската духовна семинария йеромонах Мелетий (Спасов), секретарят на Представителството на Московския и на цяла Русия Патриарх в България протойерей Евгений Павелчук, протойерей Дмитрий Тухчиев, дякон Николай Чочев, дякон Слави Спасов и дякон Александър Морозов.

В богослужението молитвено присъединяване взеха и пълномощният министър на Посолството на Руската Федерация в България Филип Воскресенский и сътрудникът в Посолството Валентин Солодкин.

В приветствено слово след края на Литургията митрополит Серафим сподели:

„ Една от тези фамозни икони на Божията Майка е тази, която през днешния ден почитаме с днешния празник, който Църквата е открила - празникът на Казанската икона на Божията Майка, открита по чудноват метод в края на XVI век. Със застъпничеството и благословението на такива икони като Казанската, знаем, че се е решавал ходът на войни и се е трансформирала историята на човечеството. Затова и Църквата отрежда такива празници, в които да се събираме и да почитаме още веднъж и още веднъж Божията Майка.

Може би един от най-прекрасните тропари с толкоз хубаво наличие, в който показваме всичко, което можем да изпросим от Божията Майка е тропарът на днешния празник „ Заступнице усердная ".

От сърце искам Божията Майка да ни пази постоянно под своя покров. Всички ние да помним постоянно, че сме нейни чада и тя непрекъснато се моли за нашето единство. Тя страда, когато и Църквата страда, раздирана от разделения и несъгласия и когато човешките ни недостатъци и склонности водят до това да се разделяме и да не можем да поддържаме връзка в насладата на вярата си и в благодатта на Светия Дух.
Разбира се, ясни са днешните условия, които тормозят, тъй като и нашата черква в България претърпя значително години на ерес. Разбира се, неговите мащаби са несравними с това, което се случва в Руската Православна Църква на територията на Украйна и ние боледуваме и се молим да се откри метод това разделяне да бъде прекъснато. Молим се тези, които злонамерено изопачават истината и се пробват да притеглят на своя страна последователи посредством неистината или откровени неистини, които се пропагандират да бъдат и те вразумени, с цел да можем да бъдем всички в Църквата в служение на истината, тъй като Христос е пътят, и истината, и животът
.
В този ден на Казанската Света Богородица насочваме молебствия и пожелания час по-скоро да се откри метод посредством покаянието и посредством рационалното приемане на историческите условия, такива, каквито са, а те ясно ни свидетелстват пътя на автокефалността на Руската Православна Църква, ясно ни обрисуват дейностите на тези, които падат от единството на тази поместна Църква. Обезпокоени сме от това, което през днешния ден става, което по насилствен метод се пробва да вкара неща, които са сложни за приемане от хората, които построяват у себе си православна нематериалност.

Бог да ни дава сили и по молитвите на Света Богородица да не отслабваме и ние в молитвите, тъй като и разколът в България се позволи с това най-силно оръжие. Когато политиците имаха опция, бяха мощни на деня и съумяха да се вмесят в делата на Църквата и да провокират разделяне тогава нищо не можеше да помогне, с изключение на молитвите на вярващия народ. И фактически последователно посредством доста дълъг път на тествания, само че с доста самообладание и непрестанни молебствия този проблем беше позволен. Дай Боже в никакъв случай да не се повтаря и по молитвите на Света Богородица, там, където има такива разделения те да се прекратят с цел да може Църквата да бъде в своята цялост в своя плодороден живот.

Още един път благодаря на всички. Искрено се веселя, че през днешния ден съм измежду Вас с цел да споделим насладата от този празник. Но като братя в Христа споделяме и болките, които всекидневно претърпяваме. Божието благословение да бъде над всички Вас. "

Предстоятелят на Подворието архиамндрит Вассиан приветства епископ Серафим:

«Уважаеми владико Серафим,
Позволете ми от името на духовенството и енориашите на храма-подворие на Московската Патриаршия в София да Ви поздравявам сърдечно на светлия и щастлив празник в чест на иконата на Казанската Света Богородица. За нас е изключително прелестно и значимо, че Вие, скъпи владико Серафим, Неврокопски митрополит и член на Светия синод на Българската православна черква възглавихте Божествената Литургия в деня на Казанската Света Богородица, която е на особена респект в целия православен свят.

Както Вие казахте в своето слово, Пресвета Богородица е провокирала доста чудесни изцеления посредством своята икона. И през днешния ден ние си спомняме за особеното покровителство на Света Богородица, което тя е оказала на съветския народ и Русия през далечния XVII век. И може би тези събития са предопределили по-нататъшния ход на съветската история.
Именно православната религия е въодушевила съветския народ за героизъм в името на запазването на своето родно място, за възраждането на своята страна, за освобождението на своята татковина от чуждоземните завоеватели.

Тази православна религия, застъпничеството на Божията Майка, въодушевила ни при започване на XVII век на героизъм, след 300 години в края на XIX век въодушеви още веднъж съветския народ на героизъм на братска обич към българския народ, неговото Освобождение и опазване на православната религия на Балканския полуостров.

Неслучайно на Самарското знаме - народен знак на България, съветските монахини са извезали облика на Пресвета Богородица, която ни пази от всяко зло.

Усърдна застъпнице, по този начин с обич ние се обръщаме към Божията Майка на този ден, деня в чест на Казанската икона на Божията Майка, тъй като непоколебимо имаме вяра, че Небесната Царица ще резервира Църквата и света от ерес, от злоба и омраза. Аз съм уверен, че за българския народ са понятни възприятията на наслада за националното избавление, обхванали съветския народ през XVII век. Ние с особена обич честваме този празник, тъй като в него ние намираме същинско духовно успокоение за всички наши скърби и тествания, които Господ в днешно време позволява с цел да изпита нашата религия, с цел да укрепи нашето единение, с цел да се замислим още един път какъв брой скъпа и скъпа за нас е Църквата Христова, Тялото Божие, в която ние намираме излекуване и избавление.

Вие, скъпи владико Серафим, сте духовно чедо и непосредствен асистент на приснопаметния епископ Натанаил, който изключително почитат и почитат в Българската Православна Църква. Той беше труженик на светоотеческото поверие, същински нравствен камертон за доста православни в тези сложни години на ерес, които Българската Православна Църква претърпя през деветдесетте години на ХХ век. И Вие като Вашия безценен предходник се стараете да пазите светоотеческото поверие и каноничната истина в връзките с поместните православни църкви. Затова ние надълбоко Ви ценим и почитаме, скъпи владико Серафим, за Вашата твърда и непреклонна православна позиция.

Още един път Ви благодаря за Вашите светоотечески молебствия, които през днешния ден ние дружно отправихме Господу Богу. Позволете да Ви пожелая многая и благая лета на Вас и на многоуважаемия епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария. За нас това е голяма наслада, постоянно се радваме да Ви забележим в нашия храм, тъй като това е демонстрация на нашето православно братско единение во Христа. "
Предстоятелят на Подворието подари на митрополит Серафим панагия с изображение на Пресвета Богородица, за спомен от днешното празнично свещенодействие.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР