В чест на 17 май - Световния ден за борба

...
В чест на 17 май - Световния ден за борба
Коментари Харесай

УМБАЛ Свети Георги Пловдив отваря врати за безплатни прегледи в Деня на хипертонията

В чест на 17 май - Световния ден за битка с хипертонията, УМБАЛ " Свети Георги " ЕАД - Пловдив провежда две начинания за своите пациенти.

Клиниката по кардиология на университетската болница ще отвори кабинет кабинет № 11 на партерния етаж на бул. Пещерско шосе за безвъзмездни прегледи на сърцето. Те ще се проведат на 17 май от 9:00 до 13:00 часа след авансово записан час на телефон 032/ 602-377.

По традиция в центъра на Пловдив, против Общината, се провежда премерване на артериалното налягане в два дни - на 11 и на 17 май от 10:00 до 16:00 часа.

Участниците ще получат информация за рисковете от хипертонията и материали със препоръки за здравословен метод на живот, както и брошури със стойностите на кръвното налягане и по какъв начин да разпознават неговото повишаване.

Артериалната хипертония е най-разпространеният рисков фактор за исхемична болест на сърцето и мозъчен инсулт. Повече от две трети от пациентите в Кардиологична клиника към „ УМБАЛ „ Св. Георги “ са с съпътстващо високо кръвно налягане.

Затова от години тя е основател в провеждането на всеобщи скрининги за разкриване на хипертоници в Пловдив и Южна България. Има наклонност да се усилва честотата на хипертонията, както и намаляване на възрастта на заболелите. Последните данни на лекарите показват, че над 52% от българите са наранени.

“За страдание, една трета от пациентите не знаят, че имат хипертония. Само в 40% от тези, които я лекуват, съумяват да доближат естествени стойности на артериалното налягане. Затова постоянно, ние лекарите, ще повтаряме, че профилактичните прегледи са от извънредно значение ”, сподели началникът на клиниката проф. доктор Федя Николов.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР