В чест на 111 годишнината от епопеята на връх Средногорец,

...
В чест на 111 годишнината от епопеята на връх Средногорец,
Коментари Харесай

Организират тържествен сбор на връх Средногорец пред паметника – костница „Родопска Шипка“

В чест на 111 годишнината от епопеята на връх Средногорец, съдружие Български щит с план " Ангажирани и осъзнати жители на модерна Република България " и с партньорството на Община Смолян, провежда през днешния ден, церемониален общ брой на връх Средногорец пред паметника – костница „ Родопска Шипка “. В церемонията по отдаване на респект ще вземат участие 150 възпитаници от гр. Рудозем. В програмата са включени още сказка „ 111 години от Балканската война 1912 – 1913 година “ и показване на училищен есета на тази тематика.

По време на Балканската война, българското военно знамение е подвигът на Двадесет и първи Средногорски полк на връх Кавгаджик - през днешния ден Средногорец. На 21 октомври 1912 година, под командването на полковник Серафимов, дружините на полка водят съдбоносна борба с 4 пъти по-многобройна турска войска за освобождението на българските села в Смолянско и на целия Родопски район. Победата на българските воини е записана в националната ни история като „ Родопската Шипка “, а полковник Серафимов е уважаван в Родопите като избавител.

На 21 октомври от 15:00 ч. ще се състои и тържествения обред пред паметника, с който Смолян отбелязва годишнината от успеха на „ Родопската Шипка “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР