в Черно море в опит да унищожи износа на Украйна

...
в Черно море в опит да унищожи износа на Украйна
Коментари Харесай

Великобритания очаква руски атаки срещу цивилни кораби в Черно море

в Черно море в опит да " унищожи " износа на Украйна след пропадането на зърнената договорка . За това предизвести министърът на външните работи на Англия Джеймс Клевърли, представен от " Индипендънт ".

Британският министър председател Риши Сунак съобщи, че е " ужасяващ " от съветските удари по Одеса в диалог с украинския президент Володимир Зеленски и акцентира напъните на Обединеното кралство за възобновяване на черноморската самодейност за зърно, прекъсната от Москва.

" Англия счита, че Русия може да ескалира акцията си за заличаване на износа на храни от Украйна , като се насочи към цивилни кораби в Черно море ", уточни Клевърли.

Той уточни, че държавното управление му ще повдигне въпроса за това " безсъвестно държание " пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

" Русия би трябвало да спре да държи международните хранителни доставки като заложници и да се върне към договорката " , настоя Клевърли.
 Русия отряза Организация на обединените нации за връщане към зърнената договорка: Невъзможно
Русия отряза Организация на обединените нации за връщане към зърнената договорка: Невъзможно

Москва упорства първо да се съблюдава съглашението, обвързвано с съветските ползи

подписана сред Русия и Украйна с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция през юли 2022 година, имаше за цел да предотврати международна продоволствена рецесия, като разреши на украинското зърно, блокирано поради съветската инвазия, да бъде безвредно изнесено през черноморските пристанища.

По-рано този месец обаче тя беше прекъсната от Русия, като този ход провокира нови опасения по отношение на световната продоволствена сигурност на фона на продължаващата война.

През последните дни - основен украински център за експорт на зърно.

В телефонен диалог през днешния ден Сунак съобщи на Зеленски, че Обединеното кралство работи с Турция за възкръсване на самодейността и продължава да следи обстановката.

Говорител на " Даунинг стрийт " заяви, че " водачите разискаха последните развития на бойното поле и продължаващия прогрес на украинските сили макар сложните условия ".

Британският министър председател е показал и че е ужасяващ от опустошението, породено от последните съветски офанзиви против Одеса.
 Лондон: Без зърнената договорка Русия няма задръжки за въздушните си удари
Лондон: Без зърнената договорка Русия няма задръжки за въздушните си удари

Кремъл се пробва да порази цели в Одеса, тъй като счита, че Украйна съхранява военни активи там

" Обсъждайки Черноморската самодейност за зърно, водачите се съгласиха, че е значимо да се подсигурява, че зърното може да бъде изнесено от Украйна, с цел да доближи интернационалните пазари ", добави представителят и уточни, че Сунак е декларирал, че Англия работи в тясно съдействие с Турция за възобновяване на зърнената договорка и ще продължи да използваме ролята си на ръководител на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, с цел да осъди в допълнение държанието на Русия.

Сунак е отбелязал, че " Русия от ден на ден се стреми да взема на прицел търговски кораби в региона на Черно море и Обединеното кралство деликатно следи обстановката дружно с нашите сътрудници ".

Зеленски заяви, че двамата са " говорили за ежедневните опити на Русия да унищожи историческия център на Одеса и пристанищната инфраструктура ".

" Трябва да защитим Одеса. Украйна незабавно би трябвало да ускори противовъздушната си защита, с цел да отбрани историческото си завещание и да продължи черноморската самодейност за зърно ".
 Русия разкрила следи от експлозиви на транспортен съд за зърно в Черно море
Русия разкрила следи от експлозиви на транспортен съд за зърно в Черно море

Корабът е плавал от Турция за Ростов на Дон
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР