В Часът на здравето ще обърнем внимание на последствията за

...
В Часът на здравето ще обърнем внимание на последствията за
Коментари Харесай

Д-р Рада Маркова: Фините прахови частици може да доведат до възпаление или да отключат алергично заболяване

В " Часът на здравето " ще обърнем внимание на следствията за здравето ни от замърсяването на въздуха -  терзание на множеството родители. Как да опазим децата и по какъв начин фините прахови частици въздействат върху дихателната система - потърсихме мнението на педиатъра и пулмолог доктор Рада Маркова от Първа детска консултативна клиника. По думите й, замърсяването от колите и с фини прахови частици се подценява и се неглижира у нас:

" Проблемът е доста комплициран, той на първо място е екологичен. Той в следствие се отразява на здравното положение на популацията и на децата, които са най-нежната и най-уязвима популация... Това, което се следи всяка зима е горенето на гуми, твърдо гориво, изключително в избрани квартали на София. Трафикът става по-тежък. Там ограниченията в действителност са палиативни... "

По-едрите частици остават в носоглътката


" Праховото замърсяване се усеща още в устата. Част от праховите частици - по-едрите, се улавят от носната лигавица, тя ги филтрира, т.е. остават в носоглътката, където могат да доведат до дразнение на носа, очната лигавица, парене, зачервяване на очите, кихане - чисто механични феномени от праха. При хора, които имат генетична сензитивност и чувствителност на дихателните пътища, това може да отключи една по-сериозна дихателна патология, т.е. влизаме в групата на дихателните алергични заболявания ".

По-фините прахови частици, които се инхалират и попадат по-надолу в дихателната система, могат да се отсрочат или да доведат до инфектиране. При деца с астма, една от аргументите за утежняване на контрола през зимните месеци, наред с вирусните инфекции, си остава високото замърсяване. За здравната общественост е известно, че едно и също дете, изведено от урбанизираната среда и отведено на село, боледува по-малко и прекарва зимните месеци по-добре.

Има инфекции, които биха могли да се предадат с праховите частици


В тези частици могат да оцелеят туберкулозен микобактерий, тайни или други инфекциозни патогени, които имат способността да оцеляват във външна среда. Вирусните инфекции изискват по-близък контакт с болния.

Има и доста защитни механизми за изчистване на дихателното дърво - първият е кашлицата, има и местна отбрана - имуноглобулин А, лизозим, които по чисто имунен път може да повлияят на очистването от праховите частици.

Има ли съществени затруднения при децата при грипа тази година?


" Епидемията тази година стартира относително рано - преди Коледа. Започна и с двата вида грип А и Б. При някои от децата протече тежко, заболяха цели фамилии. Регистрирани са два смъртни случая в София с бързо протичащи форми с токсично увреждане. Факт е, че равнището на ваксинопрофилактика е ниско, също така има разминаване на вариантите от заложените във имунизацията ", уточни експертът.  Тя прикани родителите да не пращат децата заболели на учебно заведение или детска градина. Те са най-заразни в първите часове и дни, и може да заразят доста други деца. Това се отнася и за възрастните, означи доктор Маркова. Това, по думите й, е първият метод за спиране на епидемията.

Носенето на маска се смята за срамно в България


" В Япония хората имат гражданска отговорност - да предпазят останалите, в случай че са заболели. Ако има заболели, даже и в дома, с цел да се предпазят хората от фамилията, би трябвало да се поставя маска. Високите дози витамин " С " е с потвърден антивирусен резултат ", уточни пулмологът. Може да се употребяват и антивирусни медикаменти.

При задържане на недоволства или температура повече от 48 часа би трябвало да се потърси здравна помощ. Д-р Маркова уточни, че не постоянно единствено високата температура значи грип. Тя изброи общите признаци при децата - изнемощялост, уязвимост,  секрет от носа, очни болки, от време на време и коремни болки, главоболие, суха и след това дразнеща кашлица. При тези признаци е подходящо да се потърси квалифицирана помощ, с цел да не стане затруднение. Според доктор Маркова, не трябва да се приема антибиотик, това би трябвало да реши доктор и то след лабораторни проучвания.

За въздействието на замърсяването върху асмата и още за лекуването и вероятните затруднения при децата при грип - чуйте звуковите файлове!
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР