В Часът на здравето продължаваме темата за профилактиката на рака

...
В Часът на здравето продължаваме темата за профилактиката на рака
Коментари Харесай

Д-р Ева Диманова: Онкозаболяванията имат симптоми, едва когато са достатъчно напреднали

В " Часът на здравето " продължаваме тематиката за профилактиката на рака на дебелото черво - заболяване, което е на трето място по периодичност измежду злокачествените, както при мъжете, по този начин и при дамите. Рискови фактори за възникването му са възраст над 50 години, фамилна обремененост - родственици първа линия с онкологично заболяване, както и някои други фактори като полипи, улцеративен колит, показват експертите от столичната онкоболница. Лечебното заведение възобнови акцията за безвъзмездни прегледи, като тя ще продължи през цялото лято. Колко постоянно хората с по-висок риск би трябвало да се наблюдават, при какви недоволства би трябвало незабавно да потърсят експерт и какво е лекуването при подозрение за злокачествено болести - отговорите потърсихме от доктор Ева Диманова от Клиниката по коремна хирургия :

" По отношение на дебелото черво би трябвало да посочим пациенти над 50 години, изключително тези с фамилна обремененост. В това число влизат и пациенти с полипоза на дебелото черво - всички те подлежат на от време на време проучване. Стремежът ни е основно да повишим информираността на хората по кое време е нужна тази профилактика и по какъв начин да бъде осъществена по реда на здравната каса. Това беше насоката на акцията, която организирахме през миналия месец. Още в първия ден се записаха над 50 индивида, като дружно с хора, които се интересуваха за опциите за профилактика на рака на дебелото черво, се появиха и хора, които търсиха консултация за несвързани с това заболяване здравни проблеми в региона на онкологията - това ни предизвика да продължим акцията ".

 Снимка Специалистът изясни, че когато става дума за профилактика тя се отнася за хора, които нямат проблеми и недоволства. Ранната диагностика на онкологичните болести по принцип е обвързвана с това те да бъдат открити в стадия, в които действителни признаци няма. Онкологичните болести имат признаци, едвам когато са задоволително напреднали, уточни доктор Диманова:

" Смисълът на профилактиката е да се обзет хората, които нямат признаци. Тези, които имат късните признаци като болки (това е доста късен симптом); нарушавания в ритъма на дефекацията - периодично повтаряне на запек с диария; слуз или кръв в изпражненията - това са постоянно спрягани признаци, свързани с рака на дебелото черво, само че и с ред други болести на дебелото черво. Нашата роля е да търсим болестта при рисковите групи, преди да имат недоволства ".

Д-р Диманова изясни, че шансът за човек над 50 години да развие рак на дебелото черво е към 5 %. Затова на тази възраст се прави първото изцяло проучване. Ако при него не се открие никакво образувание или абнормност, идващото може да бъде след 5-10 години, защото интервалът за развиване на злокачествено заболяване е доста дълъг.

Хората, които имат фамилна обремененост по първа линия (майка, татко, брат, сестра) би трябвало да се изследват по-рано, изключително в случай че техния непосредствен е развил болестта в по-ранна възраст ". По думите на хирурга, би трябвало да се прави разграничаване сред фамилна обремененост и носителство на мутантен ген.  

Още за методите за проучване и лекуването на болестта - чуйте от изявлението с доктор Ева Диманова!
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР