В бюджетната рамка за 2022 година са предвидени допълнителни 150

...
В бюджетната рамка за 2022 година са предвидени допълнителни 150
Коментари Харесай

Над 450 милиона лева за земеделие предвидени в бюджет 2022

В бюджетната рамка за 2022 година са планувани спомагателни 150 млн. лева отвън обичайно отпусканите до момента средства за бранш Земеделие. Така общият финансов запас за подкрепяне става 450,350 млн. лева, разгласи министърът на земеделието Иван Иванов във връзка проектобюджета на ведомството. За съпоставяне през миналата 2021 година, както и през предходните години, финансовият запас е избран в границите на 300,350 млн. лева

Допълнителните средства ще служат за покриване на разноските по съществуващите държавни помощи, минималните помощи, преходната национална помощ, както и по Временната рамка, прилагана по отношение на коронавирус пандемията. Министър Иванов изясни, че спомагателните средства са разпределени по разнообразни посоки. Това са: 111,5 млн. лева - държавна помощ за обезпечаване на ликвидност и достъп до финансиране на предприятията, които през интервала на пандемията са изправени пред неочакван дефицит на средства; 8,5 млн. лева - помощ de minimis за изключителна поддръжка на земеделските стопани; 12,0 млн. лева - за поддръжка на свиневъдите за хуманно отношение към животните и за застраховане на разноските на записаните ветеринарни лекари, свързани с имунопрофилактиката на животните; 7,0 млн. лева - за компенсиране на понесени 100% вреди по аграрни култури в резултат на естествени бедствия, настъпили през 2021 година, и за застраховане изплащането на компенсации за вреди през 2022 година 11 млн. лева по преходната национална помощ - задачата е да се изплати в цялостен размер, а не на траншове, като преходната национална помощ за овце-майки и кози-майки (ПНДЖ3) за 2022 година В рамките на ресурса от 300,350 млн. лева през 2022 година продължава подпомагането в бранша по нотифицираните схеми за държавни помощи и преходната национална помощ.

За бюджета на Министерство на земеделието са планувани спомагателни средства по отношение на 2021 година в размер на 10 млн. лева Те са разпределени в няколко посоки. Финансиране е целеустремено за доставка на противоградови ракети за осъществяване на дейния сезон по противоградова отбрана през 2022 година - 3 млн. лева.; за реализиране на публичната услуга за отбрана от нездравословното влияние на водите, която според Закона за водите е предоставена на „ Напоителни системи “ ЕАД чрез контракт с МЗм - 5,3 млн. лева.; за застраховане на контролната активност, която се реализира от структури на МЗм - 0,9 млн. лева.; за финансиране на активността на Селскостопанска академия - 0,8 млн. лева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР