В бюджета за догодина ще бъде заложен дефицит от 2,9%

...
В бюджета за догодина ще бъде заложен дефицит от 2,9%
Коментари Харесай

Валери Белчев: Залагаме дефицит от 2.9% от БВП и 4 на сто инфлация в бюджет 2022

В бюджета за следващата година ще бъде заложен недостиг от 2,9% от брутния вътрешен артикул, съобщи служебният министър на финансите Валери Белчев в рубриката „ Властта приказва! Открито “.

Бюджетът тази година може да приключи с нулево салдо и даже дребен остатък, уточни министърът.

По думите му най-вероятно през 2022 година страната ни ще би трябвало да излезе на външните дългови пазари, с цел да обслужи към този момент поети отговорности и недостига. Тази година обаче няма да се наложи изтегляне на още нов дълг.

До момента тази година страната ни е изтеглила 3,8 милиарда лв. при предел от 4,5 милиарда лева, напомни министър Валери Белчев.

„ Тъй като като цяло приходната част върви добре, не планираме до края на годината да вършим спомагателни излъчвания. “

Догодина общият предел за нов дълг е 12 милиарда лв., само че съгласно Белчев няма да се наложи евакуиране на цялата сума. Най-вероятно страната ни ще се върне на външните дългови пазари. През 2022 година на страната ни следва заплащането на към този момент поето обвързване на над 1 милиард евро:

„ В последна сметка локалният пазар е относително стеснен. Ние и като страна най-малкото имаме потребност и от диверсификация по линия на задълженията. Така че, да, в случай че това нещо зависи от мен, сигурно бих възнамерявал интернационална емисия “.

Догодина инфлацията ще бъде към 4%, а в последните месеци има усилване поради цените на газа и тока, добави Белчев.

„ Вероятно темпът в границите на идващите няколко месеца ще бъде овладян, тъй че не чакам, аз персонално, шокови инфлации в границите на идната година. “

Работи се по основаването на клирингова къща, с цел да се подкрепи бизнесът поради покачването на цените на енергоносителите. „ Отделно преглеждаме евентуални механизми за ограничаване на износа. Има опция при риск от рухване на системата да се нотифицира Европейската комисия и да получим това право за интервал от един до три месеца “, сподели Белчев.

Финансовият министър удостовери изнесените още през вчерашния ден параметри – следващата година минималната пенсия да бъде 370 лв., а най-малко половин година ще има и добавка от 60 лв..

Минималната работна заплата е планувана на 710 лв., а в държавната администрация ще има 5% растеж на възнагражденията.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР