В бюджета за 2021 г. са заложени 3 млрд. лв.

...
В бюджета за 2021 г. са заложени 3 млрд. лв.
Коментари Харесай

Кирил Ананиев: Залагаме 3 млрд. лв. за справяне с коронавируса

В бюджета за 2021 година са заложени 3 милиарда лева по ограниченията за битка против корорнавируса, заяви финансовият министър Кирил Ананиев. Според него бюджетът е уравновесен сред Covid ограниченията и нуждата от промени в обособените системи. „ В бюджета има ясно изразени цели, главно ориентирани към ограничения за превъзмогване на следствията от рецесията. Аз го назовавам антипандемичен бюджет “, разяснява Ананиев пред БНР.

Той означи, че преждевременно са се създали заключения за средносрочната бюджетна прогноза, съгласно която България ще усили държавния си дълг от 24 милиарда лева сега до над 40 милиарда лева през 2023 година „ Тази прогноза беше създадена в невиждана обстановка “, изясни министърът. „ В края на интервала ще бъдем с недостиг в границите на 28,2% от Брутният вътрешен продукт, което е надалеч от Маастрихтския аршин от 60%. През 2019 година междинният недостиг на страните в Европейски Съюз е 77%, а на страните от еврозоната – 84%, като това е преди рецесията “, напомни Ананиев.

Той разясни, че са планувани 1,6 милиарда лв. за поддръжка на семействата, 576 млн. лв. за бизнеса, 748 млн. лв. за органите на държавното ръководство, натоварени с дейностите по преодоляване на пандемията и следствията, 76 млн. лв. за национално съфинансиране от ограничения, свързани с Covid-19.

„ Няма популизъм и предизборни обещания. Предвиждаме буфер в бюджета за идната година. Бюджетите на всички министерства и ведомства ще се финансират до декември с 95% от ресурса, а 5% буфер ще се употребява за форсмажорни условия в системата на опазването на здравето. Ако тези 5%, или 640 млн. лв., не се похарчат, те ще оказват помощ да не се надвиши плануваният недостиг от 3,9%. От тези 3,9% близо 2,5% са свързани с Коронавирус ограниченията. Няма да бъдат изоставени нито хората, нито бизнесът “.Финансовият министър акцентира, че в бюджета са планувани и промени, да вземем за пример в бранша на образованието, на опазването на здравето.

„ За първи път имаме огромен приоритет - образуването на бюджетните взаимоотношения сред страната и общините. Със 732 млн. лв. се усилват всички типове взаимоотношения - за делегираните от страната действия, за изравнителната дотация, за финансовата дотация “.

Той увери, че служителите на реда не са забравени, тъй като от новата година се възнамерява 10% увеличение на техните заплати.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР