В бюджета на общините да постъпва разликата в стойността на

...
В бюджета на общините да постъпва разликата в стойността на
Коментари Харесай

МРРБ оставя на общините разлика от такси за електронен и хартиен документ

В бюджета на общините да постъпва разликата в цената на таксата сред електронен и книжен документ, когато локалната администрация подкрепя службите по геодезия, картография и кадастър при обслужването на жителите. Това се планува в предлаганите промени в Тарифа №14 за таксите, които се събират в системата на Министерство на регионалното развитие и от регионалните шефове.

За осъществяване на декларираната от потребителя услуга общините получават от Агенцията по геодезия, картография и кадастър електронен документ, таксата за него постъпва в бюджета на Министерство на регионалното развитие, а общините разпечатват и дават на потребителя съответния документ на книжен притежател. Очаква се вследствие на изменението да се усили броят на общините, които желаят да подкрепят службите по геодезия, картография и кадастър, като по този метод ще бъде усъвършенствано обслужването на потребителите, защото те ще могат да декларират и получават услуги от кадастралната карта на комфортно за тях място - в общинските центрове.

С промените в Тарифата се регламентира държавната такса за формалните документи - скици, схеми и удостоверения да постъпва в държавния бюджет, посредством правоспособните лица по кадастър, които подкрепят службите по геодезия, картография и кадастър при административното обслужване.

В новия документ се планува смяна и в определянето на таксата за план за изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри. Досегашната отстъпка от 50 %, която се отнасяше за всички обекти в план, който съдържа повече от 50 обекта, ще се ползва единствено за горницата над 50-тия парцел. Това значи, че от 51-вия парцел нагоре, след отстъпката в цената от 50 на 100, тя ще бъде 25 лева за обект.

Така се цели реализиране на по-справедлив метод на възнаграждение, защото при досегашното установяване на отстъпката за планове, които съдържат до 50 парцела крайната цена на таксата беше по-висока, в сравнение с крайната цена на таксата за план, съдържащ повече от 50 парцела.

С цел възстановяване обслужването на жителите и регламентиране работата на правоспособните лица по кадастъра се оферират промени и в още две наредби - за даване на услуги от кадастралната карта и кадастралните регистри и за водене и запазване на регистъра на лицата, правоспособни да правят действия по кадастъра.

С промените в първия документ се дефинират изискванията и редът за реализиране и преустановяване на активността по административно обслужване от лицата, придобили дееспособност по реда на Закона за кадастъра и имотния указател. Регламентирани са условията, на които би трябвало да дават отговор правоспособните лица по кадастър, както и методът и редът, по който се декларира пред АГКК желанието за административно обслужване и за отбелязване в регистъра на правоспособните лица, че ще правят такава активност.

В проектонаредбата са указани и разпоредбите, които следва да ползват правоспособните лица при даването на услуги, както и типовете услуги, които ще дават на потребителите, посредством регламентиран достъп до административната осведомителна система - схема на аграрен парцел, схема на постройка, скица на независим обект и уверение за съществуване или липса на данни, както и приемане на заявки за изменение на кадастралния указател на недвижимите парцели. Изброените услуги ще могат да бъдат предоставяни за цялата територия на страната, за която има кадастрални карти и кадастрални регистри.

С измененията в Наредбата за осъществяването на всяка услуга са посочени кои документи се получават по длъжностен път и какви данни и документи се дават от заявителя. Отпада и даването на документ, който да удостовери, че новоизградените обекти са нанесени в кадастралната карта и кадастралните регистри. Органите, въвеждащи обектите в употреба, правят служебна инспекция в кадастралната карта.

С промените в Наредбата за водене и запазване на регистъра на лицата, правоспособни да правят действия по кадастъра, се конкретизира наличието на регистъра, партидите и партидните досиета на правоспособните лица, като се добавя с данни за датата, на която правоспособното лице стартира и/ или приключва активността по административно обслужване, номер и датата на документ за преминат курс за поддържане и повишение на професионалната подготовка и номер и дата на застрахователна лавица за подписана застраховка " Професионална отговорност ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР