В бюджета на МРРБ има дупка от 3,9 млрд. От

...
В бюджета на МРРБ има дупка от 3,9 млрд. От
Коментари Харесай

Гроздан Караджов: Въпросните 3,9 милиарда за строителните фирми са обещани да се изплатят от Петков, Василев и цялото правителство

В бюджета на Министерство на регионалното развитие има дупка от 3,9 милиарда От тях 2,4 милиарда са обещани по точки 1, 2 и 4 от решението на Народното събрание по заплетения проблем с разплащанията към пътностроителните компании.

Това съобщи министърът в оставка (на МРРБ) – Гроздан Караджов, на конференция в четвъртък (9 юни).

Министърът в оставка разясни, че този недостиг се е натрупал заради решението на Народно събрание и поради това, че изначално не е планувана сума за автомагистралите.
„ Тези 3,9 милиарда насъбран недостиг са от няколко източника. 1,2 милиарда за остарели заплащания – остарели контрактувани осъществения действия по точка 1 и точка 2 от решение на Народно събрание. И двете точки касаят контракти, за които бюджета на Министерство на регионалното развитие е претрупан в допълнение отвън плануваното през декември. Други 1,2 милиарда са за остарели стартирани, само че незавършени работи. Те са по точка 4. Дотук 2,4 милиарда. “

Вторият източник на подобен недостиг е незалагането на средства за автомагистрала „ Хемус “ и за скоростния път Видин-Ботевград.
„ Нито една стотинка не беше оставена там, с ангажимента да бъдат добавени по време на бюджетната процедура. Министърът на финансите Василев сподели, че там няма да се поставят средства, тъй като когато се разплете проблема с „ ин хаус “ договорите, чак тогава ще имаме финансиране. Работата спря, за жалост по тези автомагистрали. Там са половин милиард по „ ин хаус “ и още половин милиард, които са по Закон за обществените поръчки процедури “, изясни Караджов.

Отделно цялата коалиция обещахме половин милиард на общините, с цел да могат да си създадат ВИК планове и общинските пътища, които са в извънредно положение. Това са тези 3,9 милиарда, само че те в никакъв случай не са желани от мен. Те бяха показани и на работната група и моят въпрос беше – по какъв начин да преместим толкоз огромен недостиг до края на годината.

„ Това са обещани от финансовия министър суми, които ги няма в актуализацията на бюджета. А тази актуализация е следващият документ направен без съдружен съвет, без информиране на съдружните сътрудници, направен на мрачно от Политическа партия. Именно това аз заявих на съвещанието на Министерски съвет, и по-късно напуснахме с сътрудниците министри от Има Такъв Народ.

Никъде не съм казвал, че това е изискване за приемане на бюджета. “

„ Това, че Караджов желае 3,9 милиарда, с цел да изпълни гушите на „ крадливите “ компании, както се изрази Кирил Петков, и поради това си потегля Има Такъв Народ, е едно подправено опрощение. В суматохата си, че изпускат ръководството, в суматохата, че не знаят какво да кажат, Политическа партия стартират да се държат по същия лицемерен метод, както когато се избираше гуверньора на Българска народна банка, да приказват за крадливите компании. За неща, които нямат нищо общо с проблема за вчерашното ни овакантяване. Твърденията на Политическа партия не дават отговор на обстоятелствата. “

По време на конференцията Караджов сподели документи и планове. От някои от тях стана ясно, че той е предложил да има надзор на Народно събрание върху разходваните средства. Той даде доста елементи и за връзката и кореспонденцията с премиера, финансовия министър, и началника на кабинета на Политическа партия – Лена Бориславова, както и върху некомпетентното им и подозрително държание.

„ Аз не съм изискал въпросните 3,9 милиарда лв., за които ме упреква Петков “, разясни Караджов: „ Въпросните 3,9 милиарда са паритеобещани от Петков, Василев и цялото държавно управление, които да се изплатят до края на юни напътностроителите компании. Сделките и договорите не са сключвани от мен! “

Караджов бе безапелационен, че „ крадецът вика – дръжте крадеца “ и всички тези пари са обещани от държавното управление на строителите. „ Думите на Петков са жалки неистини, до една. За страдание в никакъв случай през живота си не съм чувал толкоз неистини, изречени от един човек, камо ли по мой адрес. Аз съм учуден “.

Оставката ми е подадена още през вчерашния ден, съобщи министърът в оставка.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР