В бюджета имаме перо за лечение на деца и възрасти

...
В бюджета имаме перо за лечение на деца и възрасти
Коментари Харесай

Надзорът: Трябва да знаем за какви медикаменти се разходват средствата, когато се лекуват деца

В бюджета имаме перо за лекуване на деца и възрасти в чужбина и там се заплащат лекарствени артикули, които не са в позитивния лекарствен лист. В работната група, която имахме в Министерството на финансите, направи усещане, че това изключение, което е планувала Наредбата, към този момент е почнало да става процедура и разхода от ден на ден и повече нараства. Това декларира представителят на МФ в Надзорния съвет на НЗОК Естел Василева по време на съвещанието, извършено на 1 юли, излиза наяве от стенограмата.

Василева упорства на управлението на Здравната каса да бъде предоставен разбор за какви лекарствени артикули е плащано и за какво този фонд толкоз доста нараства. „ Иска ми се да създадем първо разбор кои са тези лекарства, които заплащаме, това като първа точка. Като втора точка какви са ни разходно-контролните механизми, тъй като в случай че това е метод, по който фарма фирмите, вместо да извървят главния път, който е установяване на цена, влизане в позитивния лекарствен лист, влизане в група, договаряне на отстъпки, механизъм, непосредствено минават не минават по този ред, това не би било добра процедура. Затова ми се желае да забележим освен разбор от позиция на процедури, а малко по-конкретно, по-задълбочен разбор. Здравната каса е органа, който следва да алармира, в случай че се вижда такава наклонност, при която изключението стартира да става предписание. Това е нещо, на което бих желала да подчертавам и да го разгледаме на последващо съвещание малко по-подробно “, споделя тя.

Представителят на пациентските организации адв. Христина Николова декларира че в множеството случаи, когато се касае за лекуване на деца, става въпрос за редки лекарства, които не могат да бъдат включени в Позитивния лекарствен лист или са към момента в процедура на утвърждение. „ Не е това, което те тормози. Хубаво е да има разбор, само че аз го споделям от опита, който имам. Преди време за едно заболяване, говорихме на едно съвещание, че прекомерно дълго се изплаща по реда на Наредба 2 и в случай че влезе в позитивния лекарствен лист ще е по-евтино. Коментирахме го това нещо, това беше казуса, те желаят да влезе в положителни лист, само че не могат по някаква причина “, споделя Николова на Василева.

Според Естел Василева обаче в разбора би трябвало да бъде включена и друга информация - освен типовете медикаментите, а за какъв брой пациента и по какъв брой пъти са употребявани. „ Нека анализът демонстрира тъкмо това – медикаменти, случаи, брой пациенти, да съпоставим цените. Анализът да е по-детайлен, с цел да знаем защо се разходват средствата. Аз разбирам, че средствата са малко, само че този фонд се умножава в годините “, споделя тя.

Подуправителят на НЗОК доктор Йорданка Пенкова акцентира, че надзор се реализира и той е на база на мненията, които Касата желае от външните специалисти. „ Когато има заявление за лекуване, външните специалисти са тези, които споделят дали това лекуване може да се организира или не. Друга част от средствата, които се разходват са за компаньон, хотелско настаняване и преводачески услуги. Има действия, които се покриват от формуляр S2 за лекуването в чужбина, само че има действия, за които се постанова за бъдат заплатени в допълнение. Фондът е за това - медицинските действия и медикаментите, които не са в обсега на здравното обезпечаване да бъдат покрити със средства от него “, споделя доктор Пенкова.

„ Действително тук и двете гледни точки имат право, от една страна би трябвало да осмислим по какъв начин можем да планираме и предвиждаме, с цел да има резистентност. От друга страна това са дребен брой болести, скъпи са и те нямат причина да ги включат в позитивния лекарствен лист, по този начин си го изяснявам “, декларира ръководителят на Надзорния съвет доцент Васил Пандов, а доктор Пенкова дава обещание да бъде направен обстоен разбор, който да включва и финансовото влияние.

Пълния текст на стенограмата може да видите.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР