В Бургас заработи новата анаеробна инсталация за биоразградими отпадъци, съобщиха

...
В Бургас заработи новата анаеробна инсталация за биоразградими отпадъци, съобщиха
Коментари Харесай

Бургас откри най-модерната инсталация за биоразградими отпадъци

В Бургас проработи новата анаеробна апаратура за биоразградими боклуци, оповестиха от Министерство на околната среда и водите.

Проектът е на стойност 47 млн. лева, от които над 25 млн. лева са обезпечени от Оперативна стратегия “Околна среда 2014-2020 година ”.
 Министерство на околната среда и водите
На церемонията по разкриване участваха членовете на Комитета за наблюдаване на Програма “Околна среда ” 2021-2027 година и представители на Европейската комисия . Посещението беше част от формалната стратегия на двудневния конгрес, който се организира в града.

Модерното оборудване разполага с потенциал за преправка на над 30 000 тона боклуци годишно. Състои от 8 биореактора, система за биогаз, газово вместилище друго модерно съоръжение.
 Министерство на околната среда и водите
Избраният способ за анаеробната апаратура е суха метанизация. В рамките на плана е построена апаратура за компостиране с 6 тунела . Съоръжението е оборудвано със системи за дейно ръководство на процеса на ферментация. 

Проектът реализира оптималната енергийна успеваемост посредством когенерационна система, която по едно и също време създава електрическа енергия и потребна топлинна сила от биогаза , който се отделя при преработката на отпадъците.

“Искам да благодаря на всички, които се заеха да изпълнят тази невъзможна задача. Екипите, които ръководеха и изпълняваха този план, демонстрираха изключителна еластичност и самообладание.
 Министерство на околната среда и водите
Направихме всички вероятни взаимни отстъпки, с цел да не се пропилеят средствата на Европейския съюз. Това е първата в България апаратура, която работи на правилото на суха метанизация. Това е технологията с най-висока успеваемост и най-щадяща към околната среда “, разяснява кметът на Бургас и хазаин на събитието Димитър Николов.

Проектът включва и съществена инфраструктура в поддръжка на оборудванията за ръководство на отпадъците като пътища, благоприятни условия з а доставки и канализационни тръби.

Създадена е обща система за разделно събирани биоразградими боклуци, която включва 10 камиона за събиране на боклуци и два товарача, както и мрежа от 11 315 контейнери, стратегически ситуирани на територията на общините Бургас, Несебър и Поморие.
 Министерство на околната среда и водите
“Изграждането на инсталацията е единствено една част от системата, която Община Бургас създава. Системата е цялостна, състои се от чисто нови контейнери и съответни транспортни средства, които ще ги обслужват.

Най-важното, което реализираме с този е план, е образуването на схващане, че биоразградимите боклуци следва да бъдат разделно събирани в мястото на тяхното генериране - в нашите домове. Това е първата стъпка в вярната посока ", съобщи Галина Симеонова - началник на Управляващия орган на ОПОС. 

Сред формалните посетители на събитието бяха представители на Европейската комисия . „ Поздравявам всички, които участваха в реализирането на този план. Благодаря ви за напъните и за дълготрайния ви ангажимент освен за здравето и благоденствието на хората от района, само че и за това, че България е към този момент една стъпка по-близо до постигането на една по-умна и устойчива система за управление на отпадъците.
 Министерство на околната среда и водите
Създаването на тази анаеробна апаратура е преход към една по-зелена Европа, към която сме поели ангажимент. Тази инвестиция изцяло дава отговор на политиката за отпадъците на Европейския съюз “, означи Агнес Монфре - началник на отдел „ България, Унгария и Словения “ в Генерална дирекция „ Регионална и селищна политика “ на Европейската комисия.

Новата анаеробна апаратура в Бургас разполага с едни от най-съвременните уреди и системи за осъществяването на процесите по преправка на отпадъците, като действа на правилото на натурален развой, при който разграждането на отпадъците се прави от специфични бактерии при цялостна неналичието на О2.

Вследствие на този развой ще се получава компост и метан. От полученият биогаз се чака да бъде получавана около 5 млн. kWh/y - киловатчаса годишно електрическа сила. 

След церемонията по разкриване на новото оборудване за преправка на боклуци, членовете на КН и представители на Европейската комисия посетиха осъвременения автопарк на Бургас.

Със средства по ОПОС 2014-2020 година са закупени 56 електрически рейса и е построена инфраструктура със зарядни станции , които обслужват екологичните транспортни средства.

Освен забележителния принос за понижаване на праховото и шумово замърсяване в градската среда, новите транспортни средства оферират удобно пътешестване за жителите и гостите на Бургас.
 Министерство на околната среда и водите
Посещението в Бургас завърши с план на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година (ОПРР) - Културно-образователен център за модерно изкуство и осъвременената Регионална библиотека „ Пейо К. Яворов “.

Това е най-голямата социална библиотека в Югоизточна България. Центърът дава достъп до културни начинания, поднесени в привлекателни условия благодарение на внедрени съвременни технологии.

Тази година планът на Оперативна програма “Регионално развитие” получи специфичната премия на публиката в е жегодния конкурс REGIOSTARS на Европейската комисия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР