В Бургас започна изграждането на първата по рода си в

...
В Бургас започна изграждането на първата по рода си в
Коментари Харесай

В Бургас започна изграждането на анаеробна инсталация за преработка на биоразградими отпадъци

В Бургас стартира построяването на първата по рода си в страната анаеробна апаратура за преправка на разделно събрани биоразградими боклуци. С нея ще се обезпечи спомагателен потенциал за процеса по сметосъбиране и сметопреработка. Проектът за нейното създаване се извършва в партньорство сред трите общини Бургас, Поморие и Несебър.
На символичната първа копка при старта на строителните действия участваха кметът на Бургас Димитър Николов, кметът на Поморие Иван Алексиев, зам.-кметът на Бургас Весна Балтина, представители на Община Несебър и сдружението, което проектира и построява оборудването.
Инсталацията ще разполага с едни от най-съвременните уреди и системи за осъществяването на процесите по преправка на отпадъците. Тя ще работи на правилото на натурален развой, при който разграждането на отпадъците се прави от специфични бактерии при цялостна неналичието на О2. Вследствие на този развой ще се получава компост и метан, от който ще се създава електричество и топлинна сила.
Капацитетът на инсталацията е за преправка на 30 652 тона биоразградими боклуци годишно. Тя ще разполага с 8 биореактора, биогаз система, система за перколата, газ вместилище и системи, както и мобилно съоръжение. Инсталацията за компостиране ще има 6 тунела.

„ Благодаря на останалите две общини за партньорството по реализирането на този план. Изключително огромно предизвикателство ще бъде събирането на биоразградимите боклуци и превръщането им в електричество, което да се употребява. Чрез използването на този план България ще успее да отбрани по-добри равнища в оползотворяването на биоразградими боклуци и превръщането им в зелена сила “, сподели кметът Димитър Николов.
 Родителите в Бургас към този момент могат да прегледат платформата за електронно записване в ясла и детска градина Родителите в Бургас към този момент могат да прегледат платформата за електронно записване в ясла и детска градина
От 1 март всички родители на деца във възраст за записване в ясла, детска градина и полудневни подготвителни групи към учебните заведения, могат...
„ Това е нашата първа стъпка в напъните, които Европа поставя в тази посока. Това е един доста огромен и упорит план. Екипът, който работи по него, поставя доста старания и се надявам през 2023 година да се поздравим с една доста добра работеща апаратура “, сподели зам.-кметът Весна Балтина.
Строителните действия по осъществяване на огромния план ще се правят от немската компания Bekon. Тя има огромен опит в построяването на сходни съоръжения в доста страни. Един от осъществените обекти на компанията е апаратура за преправка на битови боклуци директно до стадиона на футболния гранд „ Байерн “ – Мюнхен.
С стартирането в употреба на анаеробната система ще се удължи животът на новата клетка на районното хранилище вследствие на намаляването на количествата боклуци, оставяни за неутрализиране в него. От друга страна построяването ѝ ще способства за понижаване на излъчванията парникови газове в атмосферата.
Анаеробната апаратура се построява в Северната промишлена зона при ул. " Крайезерна " в Бургас, в региона на пречиствателната станция за отпадни води. Тя се осъществя по Проект №BG16M1OP002-2.004-0002 " Изграждане на анаеробна апаратура за разделно събрани биоразградими боклуци на територията на район Бургас ". Той се реализира с безплатна финансова помощ и лично финансиране от трите общини, което се разпределя сред сътрудниците, както следва: Община Бургас - 54,61 %; Община Несебър - 33,38 %; Община Поморие - 12,01 %.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР