В Бургас стартира подписка за провеждане на местен референдум срещу

...
В Бургас стартира подписка за провеждане на местен референдум срещу
Коментари Харесай

В Бургас започна подписка за местен референдум срещу мръсния въздух


В Бургас започва подписка за осъществяване на локален референдум против мръсния въздух. Организатор е предприемчив комитет обвързван с активността на дървопреработвателния цех, съобщи кореспондентът на БГНЕС в Бургас.

„ Самият факт, че заводът е нараснал два пъти потенциала си след приватизацията и се намира на 300 метра от жилищните блокове, а никой досега не е изискал мнението на тези хора, които живеят към самия цех, а и в частност жителите на Община Бургас, ни накара ние да предизвикваме тази подписка ”, съобщи Стоян Грозев, ръководител на Инициативния комитет.

Той посочи, че най-малко няколко пъти в месеца бургазлии подават сигнали на зеления телефон на екоинспекцията, на локалната Общинска администрация, пращат мейли, разясняват в обществените мрежи. До момента недоволството докара до два митинга, до незабавно заседание на общината, Регионална инспекция за опазване на околната среда, представители на екологичните звена на дървопреработвателния цех и нефтената рафинерия. Двата източника посочени като най-големи замърсители, в тази ситуация фини прахови частици и неприятна миризма на въглеводороди в атмосферата, бяха глобени от Регионална инспекция за опазване на околната среда.

В първия ден от подписката, стотици бургазлии минаха да се подпишат с искане на промени и референдум. „ Това е един цех, който бълва такива пушеци в града, че не ни стига нефтозаводът, ами и този цех, който замърсява доста въздуха ”, сподели гражданин на Бургас.

Едновременно с подписката за референдум, продължава и подписката за оставката на шефа на районната екоинспекция инж.Тонка Атанасова. Мотивите за това са, че макар непрестанните сигнали за неприятна миризма, от екоинспекцията излизат със мнение, че няма завишаване на нездравословните въглеводороди и няма данни от кое място е източникът на миризмата.

„ Има периодически офанзиви от неприятни миризми в община Бургас, на които тя години наред не може да откри източника. За нас това е несправяне със отговорностите и считаме, че би трябвало да пристигна човек, който може да го откри и да работи по-адекватно ”, сподели още Стоян Грозев, ръководител на Инициативния комитет.

„ Данните, които вършат тези институции като Регионална инспекция за опазване на околната среда би трябвало да са същински и навреме да бъде известено популацията, а не да се бавят, макар недоволствата на хората, да се бавят, да се крият. Това е доста ужасно, тъй като ние дълги години страдахме от нефтозавода, а в този момент и от Кроношпан и хората в действителност би трябвало да реагират, стига сме мълчали ”, недоволства жителка на Бургас.

Подписката за референдума против мръсния въздух ще продължи до 24 юни. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР