В Бургас протестираха търговци на горива на едро и дребно,

...
В Бургас протестираха търговци на горива на едро и дребно,
Коментари Харесай

Търговци на горива на едро и дребно на протест в Бургас

В Бургас стачкуваха търговци на горива на едро и дребно, притежатели на бензиностанции и транспортни компании, пренасящи горива, съобщи кореспондентът на БГНЕС в Бургас.

Обявяваме се против законопроекта за административно контролиране на икономическите действия,свързани с петрол и артикули от нефтен генезис. Според нас готвените промени ще доведат до внезапно повишение на цената на горивата по веригата до крайния консуматор, декларират протестиращите. Законът планува непостижими гаранции, които ще смачкат дребните и междинни търговци. Законът е лобистки и се прави, с цел да унищожи дребния и междинен бизнес. С приемането му на пазара ще останат няколко компании, които ще дефинират цените без да имат конкуренция. Законът е бурно приветстван от Валентин Златев, който е бил главен основател за приемането му, споделят протестиращите.

Те прибавят, че това е законопроект, който е безпочвен, не е добре премислен и е в интерес на избрани ползи. С приемането на този закон огромна част от компаниите и търговците на горива ще отпаднат, като ще останат няколко огромни компании, които лимитират свободната конкуренция на пазара на горива. Законопроектът за горивата е безусловно лобистки. Това нещо си личи и в самия закон, който гласи, че компанията, пренасяща горива, дължи 3000 лв. на камион, само че не повече от 60 000 лева Има компании с по 100 и повече камиони, които би следвало да дължат над 300 000 лв. гаранция единствено за това нещо. Другото е 20 000 лв. на бензиностанция, само че не повече от 500 000 лева Има компании с по 100, 200, 300 или 400 бензиностанции, които би следвало да внесат гаранция от по 8 милиона лв.. Има таван за това нещо, което подсказва за обслужване на тъкмо избрани ползи, акцентират протестиращите.

Според тях, приемането на сходен проектозакон би било едностранно решение. „ Подобни суми за гаранции са непостижими, което значи, че доста компании ще прекратят своята активност. Всичко ще се отрази на крайната цена на горивата. Да, ще го оскъпи за тези, които останат, само че за огромна част от компаниите гаранцията е непостижима и те ще прекратят активността си. За да внесе тези гаранции, по някакъв метод да остане на пазара на горивата и да покрие условията на закона, търговецът ще би трябвало да подсигури тези пари, без значение по какъв метод и от кое място, което ще му коства пари. В последна сметка те ще бъдат начислени за сметка на крайния консуматор, споделят още протестиращите. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР