В Бургас отбелязват годишнината ѝ с поетично матине и с

...
В Бургас отбелязват годишнината ѝ с поетично матине и с
Коментари Харесай

Петя Дубарова днес щеше да стане на 60 години

В Бургас означават годишнината ѝ с поетично матине и с 60 бели рози

Днес Петя Дубарова щеше да навърши 60 години. По този мотив през днешния ден от 12 ч в Бургас ще положат пред паметника ѝ 60 бели рози, а по-късно ще има поетично матине. На събитието млади гении ще рецитират нейни и свои стихотворения, написа

На събитието ще участва и зам.-кметът на Бургас Диана Саватева, която също ще прочете стихотворение на Петя Дубарова.

По мотив годишнината припомняме още веднъж тази история за безсмъртната поетеса.

Измамена

Младост

Прошка

Сън

Спомен

Зад стените на

огромната къща

Тайна

Това са предсмъртните думи, които 17-годишната поетеса Петя Дубарова завещава в дневника си.

42 години след нейната гибел истината за самоубийството ѝ към момента е обгърната в тайнственост.

През нощта на 3 против 4 декември дежурният екип в бургаската болница се бори за живота й. Приемат я по неотложност, откакто

майка ѝ я намира в безпомощно положение, погълнала огромно количество сънотворни хапчета. Изпада в кома, вяра няма.

Пет месеца преди да навърши 18 години, Петя Дубарова си отива от този свят.

Нищо по-рано през този ден не издава, че младата поетеса е решила да посегне на живота си.

Всъщност тогава тя претърпява огромно оскърбление и рухва душевен. Че става жертва на социалистическия режим, е една от версиите за гибелта й. Повечето считат, че не може да понесе обвиняването в бойкот и пониженото си държание.

Всичко стартира, когато в гимназията на Петя се вкарва дисциплинираност "Практика в биреното произвеждане " и през 1979 година тя се труди във фабриката, която създава известното в миналото "Бургаско питие ". В една повратна нощ токът стопира и момичето пали съчка кибрит, с цел да ревизира какво се случва с брояча на бутилките. Покритието на пластмасовия брояч обаче се деформира от огънчето. Отговорникът на промяна счупил брояча съзнателно, като споделил на поетесата да е спокойна, тъй като по този начин или другояче машината отчитала неправилно бутилките и за по-сигурно те се броели на ръка.

Друга версия за случката твърди, че Петя несъзнателно бутнала пластмасовата парченце и развалила брояча. Нейният другар Владимир се опитал да я закрепи с кибритена съчка, само че не съумял и бутилките почнали да влизат неотчетени в склада.

Въпреки че се счита за незначителна обстановка, нелепото събитие поражда голям скандал и даже чиновници на Министерство на вътрешните работи проверяват случая.

Учителите на Петя стигат до заключението, че тя съзнателно е счупила брояча, с цел да се отърве от досадното занятие. Ръководството на гимназията санкционира 17-годишното момиче и употребява момента, с цел да понижи държанието й, тъй като това не е първото ѝ нарушение. Понякога младата поетеса си разрешавала да върви с разпусната коса, а под престилката ѝ се подавала алена блуза.

За нея било доста значимо да има чудесно държание, с цел да я изпратят да учи литература в Москва.

Наказанието обаче понижава държанието ѝ с една единица. Новината ѝ е обявена навръх 3 декември и Петя рухва, тъй като знае, че не е отговорна. Прибира се у дома и споделя неволята си със своите родители. Те я успокояват, а татко ѝ даже я поучава да не го приема по този начин съществено. После двамата отиват на работа и оставят щерка си сама. След като родителите ѝ излизат, младата поетеса отива до аптеката и си купува диазепам и амитриптилин. Никой не знае какво си е мислила тогава Петя Дубарова. А майка ѝ я открива прекомерно късно.

След гибелта на надареното момиче градът е покъртен, а няколко дни класните стаи в гимназията остават празни, защото съучениците ѝ отхвърлят да влизат в час. Английската гимназия осъмва с надписи "Убийци ", което за това време е протест.

Другата версия за самоубийството ѝ е любовно отчаяние. Докато взе участие в фотосите на кино лентата “Трампа” на режисьора Георги Дюлгеров в Самоков, в дискотека в Боровец се среща с шведа Пер.

В една от вечерите през зимата на 1978 година Петя е поканена на блус от очарователния чужденец, който е на екскурзия у нас. Преди края на танца момчето целува момичето. За първи път... и за финален. Тя се влюбва в него и в продължение на половин година двамата си пишат любовни писма. Петя чака бележките с неспокойствие, до момента в който внезапно без никакви пояснения Пер стопира кореспонденцията.

Последното му обръщение идва в навечерието на 1979 година, а в края на същата година, дни преди премиерата на "Трампа ", Петя издъхва. А Пер едва ли в миналото въобще схваща за станалото. В загадка остава и дали нейното последно писмо е било адресирано до него, или до всички, които не са разбрали същинската ѝ същина.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР