В Бургас има всички условия и предпоставки за създаването на

...
В Бургас има всички условия и предпоставки за създаването на
Коментари Харесай

Ще има ли център за даряване на кръвна плазма в Бургас

В Бургас има всички условия и предпоставки за основаването на Кръвен център, в който преболедували от COVID-19 да подаряват плазма с антитела. Това оповестиха от управлението на УМБАЛ в града откакто публичния медиатор Тодор Стамболиев моли по-рано през днешния ден за основаването на подобен център в Бургас.

В Бургас има подобаваща постройка, личен състав и опция за закупуване на инсталация. Към момента обаче Министерството на здравеопазването е дало позволение за набиране и преправка на плазма само на Центровете за трансфузионна хематология. В Бургас няма център, има Отделение по трансфузионна хематология, в което се подарява кръв и то няма позволение за тази активност, показаха от УМБАЛ.

От там споделиха, че от няколко месеца управлението на болничното заведение, дружно с локалната община, Регионалната здравна ревизия и Областна администрация интензивно работи в тази посока - за издаване на позволение от страна на Министерството на здравеопазването за основаването на Кръвен център в Бургас.

Важно е да уточним, че макар пречките все още плазма да се подарява в Бургас, това лекуване към този момент се ползва в болничното заведение. На 22 октомври в УМБАЛ бе проведена научна среща, на която беше показан методът и изискванията за използването му. На нея участваха медици от всички лечебни заведения, които лекуват пациенти с COVID-19. Реконвалесцентна плазма към този момент е употребена при няколко пациенти, лежащи в COVID-отделенията на УМБАЛ-Бургас. Пречки за използването му няма, належащо е само да има донори, прибавиха от болничното заведение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР