В Бургас близо 50 души, с маски и плакати, протестираха

...
В Бургас близо 50 души, с маски и плакати, протестираха
Коментари Харесай

Протест в Бургас срещу мръсния въздух

В Бургас близо 50 души, с маски и плакати, стачкуваха против мръсния въздух пред постройката на общината, заяви БНР. Това е втори митинг от началото на годината, а хората упорстват виновните институции да вземат ограничения против замърсителите на въздуха. Повечето протестиращи са уверени, че главните източници на неприятни миризми са завода " Кроношпан " и рафинерията " Лукойл ".

Протестиращите издигнаха плакати " Здравето е избор. Имаме право на него ", " Бургас има право да диша " и рисунки с пушещи комини на фабрики. Сред протестиращите бяха и майки, които считат, че мръсният въздух е причина за алергиите на децата им.

Протестиращите желаеха оставката на шефът на Регионалната екоинспекция инж.Тонка Атанасова поради несправяне с казуса. Според тях районната екоинспекция съзнателно не показва главните замърсители, а санкциите на рафинерията и дървообработващата фабрика не са трансформирали положението на атмосферния въздух.

Зам.кметът на община Бургас Руска Бояджиева даде обещание да бъде направена карта на евентуалните източници на замърсяване на въздуха. Тя се е срещнала преди два дни с протестиращите, с Регионална инспекция за опазване на околната среда и с представители на главните замърсители - дървопреработващото дружество " Кроношпан " и рафинерията " Лукойл ".

От " Кроношпан " са поели ангажимент да закупят и инсталират измервателна станция за въздуха на територията на комплекс " Славейков ", която да разрешава мониторинг в действително време.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (150)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР