В Брюксел започна последната за годината среща на върха на

...
В Брюксел започна последната за годината среща на върха на
Коментари Харесай

Вишеградската четворка дава 35 млн. евро за укрепване границите на ЕС

В Брюксел стартира последната за годината среща на върха на Евросъюза. На нея дискутират миграционна политика, Брекзит, съдействието в защитата и промяната на еврозоната. Премиерът Бойко Борисов показва България на Съвета. Дискусията за миграцията занапред следва, съобщи кореспондентът на Българска национална телевизия в Брюксел Десислава Апостолова.

Днешната среща стартира напрегнато поради бежанските квоти. През последните дни, даже се приказва за институционална война сред Еврокомисията и Европейския съвет поради разликите на мненията по този въпрос. Четири са страните от Вишеградската четворка, които отхвърлят да одобряват бежанци.

Днес четиримата министър председатели на Вишеградската четворка се срещнаха с Жан-Клод Юнкер. Те предложиха да внесат 35 милиарда евро във Фонда за Африка, който ще оказва помощ да се пазят по-добре границите на Европейски Съюз. Това предлагането ядоса други страни. Холандският министър председател назова тяхното предложение нахално.

Българският министър председател Бойко Борисов изясни, че България е в деликатна обстановка и не може да се изкаже " за " или " срещу " наложителните квоти, тъй като ние одобряваме председателството в края на годината.
Бойко Борисов, министър-председател: Виждате, че Европа се разтресе. Държави, които в никакъв случай това не се е говорило, изгубиха съществени партии и избори. Налага се да се вършат обединения от какъв ли не вид единствено и единствено да се избави политическото пространство или да има ръководство. Затова бих ги дефинирал по този начин: първо, доста мощна външна политика на Съюза като цяло. Второ, Границите на Европейски Съюз да се пазят като едно време.  © БТАДоналд Туск, ръководител на Европейския съвет: Днес и на следващия ден ще се занимаваме и с въпроси, по които неналичието на единение е доста забележима. Говоря за икономическо-валутния съюз и миграцията. В първия случай разделянето е, извинявайте за географското опростяване, сред Севера и Юга, по миграцията - сред Изтока и Запада. Тези разделения са натоварени с страсти, които пречат да намерим общ език и рационални причини, по тази причина би трябвало да работим за единството си доста по-усилено и дейно в сравнение с до момента.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР